Ekonomija

Džanić: Jako teška godina u svim poljoprivrednim granama

Poljoprivredna sezona se u Unsko-sanskom kantonu bliži kraju.

FOTO: FEDERALNA.BA
FOTO: FEDERALNA.BA

Nepovoljne vremenske prilike, poskupljenje repromaterijala, đubriva i stočne hrane ponegdje su otežali proizvodnju, negdje je umanjili, a bilo je i slučajeva zatvaranja poljoprivrednih gazdinstava.

Ratare i stočare dodatno su opteretile i zarazne bolesti biljaka i životinja. Borili su se i za veće otkupne cijene.

Ministarstvo ovog kantona je dalo podršku, no i ona je – nedovoljna. Obećanja, ali i neke konkretne mjere poduzete su i sa federalnog nivoa. O ovim temama u emisiji Federacija danas govorio je ministar poljoprivrede USK Adis Džanić.

Ističe da kada je poljoprivreda u pitanju, može se reći da podaci nisu ohrabrujući.

“Poljoprivrednici u cijeloj BiH, u USK-u pogotovo, od početka godine susreću se sa nizom nepogodnosti. Poplave su utjecale na kašnjenje proljetne sjetve, a nakon toga je uslijedila velika suša. Cijela godina prati poljoprivredne proizvođače u nepovoljnim uslovima, što je dovelo i do smanjenja prinosa u svim oblastima”, kazao je Džanić, dodavši kako je u svim poljoprivrednim granama bila jako teška godina.

Kaže i da pored svih napora kantona, koji je osigurao rekordna sredstva, 9 i pol miliona maraka u budžetu, situacija na terenu govori da poljoprivrednici u tolikoj mjeri neće osjetiti tako značajan budžet jer su prinosi manji od očekivanog.

“U narednom periodu ćemo pokušati osigurati i dodatna sredstva. Znamo koliko je poljoprivreda bitna”, kaže ministar.

Dodaje da će kantonalno ministarstvo, sa lokalnom zajednicom i Federacijom, učiniti sve da se poljoprivrednicima namiri šteta od poplava. “Učinit ćemo sve da što prije dobiju svoj novac”.

Poljoprivredna sezona je bila izrazito teška, rezultati su loši i ne mogu opravdati ekonomsku računicu, ocijenio je Džanić.

“Nemamo se čim pohvaliti kada je ova godina u pitanju, problem za problemom”, kazao je on.

Prihvati notifikacije