BiH

Za podršku poljopoprivrednim gazdinstvima u općini Pale u FBiH iz budžeta BPK po 30.000 KM

Ministar za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Zijad Briga posjetio je danas dva poljoprivredna gazdinstva u općini Pale u FBiH te sa njihovim vlasnicima potpisao ugovore o dodjeli sredstava za sufinansiranje kapitalnih projekata. SPP Eko Bašta i Opća poljoprivredna boračka zadruga „3xE“ dobili su po 30.000 KM za unapređenje djelatnosti.

FOTO: FENA/ELMA GECA
FOTO: FENA/ELMA GECA

Vrijedna porodica Imširović iz Hrenovice koja se dugi niz godina uspješno bavi poljoprivredom, dodjeljena sredstva će iskoristiti za izgradnju objekata za preradu voća i povrća. Ovo je za nas veliki poduhvat i korak da se gradimo još više, što je i bio naš cilj. Mi smo to radili na neki starinski način i pakovanje i sve ostalo i podrška će nam biti od velike koristi da poboljšamo kvalitet i količinu hrane koju proizvodimo na našem imanju ističe vlasnica SPP „Eko bašta“ Indira Imširović.

Jednako vrijednu podršku dobila je i Opća poljoprivredna boračka zadruge „3xE“ na lokalitetu Datelji, koja se od od 2017. godine bavi uzgojem sitne stoke Imamo već oko 120 grla ovaca i kantonalno ministarstvo je prepoznalo naš rad i trud nakon što smo izrazili želju za nabavkom još priplodnih grla, jer imamo objekat i svu infrastrukturu. Neizmjerno smo zahvalni jer mnogo nam znači podrška kao mladoj porodici koja želi da razvije seoski biznis. Volimo da se bavimo poljoprivredom i volimo prirodu tako da smo ovdje ostvarili svoje snove – kaže direktorica Elvisa Škulj.

Pročitajte još

Ministar za privredu BPK Goražde Zijad Briga naglašava da je strateško opredjeljenje tog ministarstva podrška poljoprivredi i turizmu, s akcentom na novi pristup prema poljoprivrednim proizvođačima, posebno onima koji svojim trudom i radom predstavljaju svjetle primjere obezbjeđenja egzistencije i pomoć njihovim biznisima da postanu još veći. Po njegovim riječima, ovo je način da se obim i kvalitet poljoprivredne proizvodnje u BPK, podigne na znatno veći nivo. Danas finaliziramo projekat kapitalnih ulaganja u poljoprivredu temeljem Strategije razvoja poljoprivredne proizvodnje u BPK. Mi smo uradili srednjoročne i kratkoročne planove, analizirali dosadašnji način ulaganja i pokazalo se da treba potpuno novi pristup. Riješili smo da podržimo ljude koji su zaista svojim radom već ostvarili impresivne rezultate i pomognemo da unaprijede taj proces proizvodnje – kazao je Briga.

Naglasivši da je poljoprivreda najriskantniji oblik privređivanja on je ocijenio da se tu može i mora naći država da pomogne Vlada i Ministarstvo će pratiti ove ljude na putu njihovog razvoja dokle god budu spremni da napreduju, a krajnji cilj je da imamo hranu za potrebe Kantona i višak vrijednosti koji će se prodavati. Ovo su ogledni primjeri održivih projekata kojima želimo ohrabriti ljude i pokazati da se upornim radom i uz pomoć države može uspjeti. Zahvalan sam kolegama u Vladi i zastupnicima u Skupštini koji su prepoznali naše ideje sa bezrezervnom podrškom i ove godine godine mi imamo najveći budžet kada je u pitanju poljoprivreda u historiji kantona što nam daje slobodu djelovanja i veće mogućnosti jer pokazalo se da se malim sredstvima ne postiže nikakav efekat – zaključio je ministar privrede BPK Goražde.

Podsjetio je da je pri Ministarstvu formirana i Savjetodavna službu koja je spremna pružiti svaki vid podrške poljoprivrednim proizvođačima, kako u administrativnom dijelu tako i na terenu.