BiH

Hrnjić: Uvijek smo na strani poljoprivrednika

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić i zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić u utorak su u Mostaru održali sastanak s poljoprivrednicima Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Cilj je identificiranje njihovih problema u radu i unaprjeđenja proizvodnje u Hercegovini.

Hercegovina ima jako puno potencijala, a Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva opredijeljeno je pomoći razvoju ne samo Hercegovine nego i svih drugih krajeva Federacije. Želimo razgovarati s potencijalnim ulagačima, kako i na koji način unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju – kazao je u izjavi za Fenu ministar Hrnjić.

Dodao je kako je ove godine poljoprivreda u Hercegovini, ali i cijeloj državi bila u vrlo teškoj poziciji. Nevrijeme, odnosno loši vremenski uvjeti s početka godine otežali su rad svim poljoprivrednicima, pa tako i ovdje u Hercegovini. Međutim, nekako smo isplivali iz toga, spremamo se za jesensku sjetvu i mislim da ćemo u nekom narednom periodu, u 2024. imati bolje vrijeme, bolju poziciju i uspjeti unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju kako u Hercegovini, tako i u ostatku Federacije – kazao je Hrnjić.

Istaknuo je kako je u pripremi Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja do 2027. godine, koja će pomoći poljoprivrednim proizvođačima. U toj strategiji moraju se naći konkretne mjere kako i na koji način mi vidimo unaprjeđenje, prije svega poticajnog sistema, ali i svih ostalih politika koje naše ministarstvo vodi. Očekujem širu raspravu oko tog dokumenta i smatram da ćemo doći do rješenja koja će biti zadovoljavajuća i za proizvođače, ali i za nas u ministarstvu – kazao je Hrnjić.

Jako je značajno, istaknuo je, da se sastanci s poljoprivrednicima održavaju i da se čuje što oni imaju za reći. Važno je da smo ovako licem u lice s poljoprivrednicima, da se upoznamo i razgovaramo, da vidimo kakav je osjećaj kod samih proizvođača, saslušamo njihove prijedloge kod kreiranja novih politika, što je to što bi ih zadovoljilo, a u isto vrijeme da i mi njih informiramo o projektima koje ministarstvo eventualno želi pokrenuti u narednom periodu tako da se mogu prepoznati i odlučiti žele li investirati u takve projekte – naveo je federalni ministar poljoprivrede.

Također, po njegovim riječima, ovakvi sastanci prilika su da se demantiraju eventualne dezinformacije koje se pojave na terenu da Ministarstvo možda pokušava uvesti neke mjere koje nisu u interesu poljoprivrede i razvoja poljoprivredne proizvodnje. Želimo jasno, glasno i u lice poljoprivrednicima reći da smo uvijek na njihovoj strani i da ćemo raditi samo ono što je u interesu njih samih i poljoprivredne proizvodnje – poručio je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

Prihvati notifikacije