Svijet

Putin odlučio ko će biti ruski premijer

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je ponovno imenovanje Mihaila Mišustina za premijera i u njegovu novom predsjedničkom mandatu, rekao je jutros predsjednik Državne Dume, donjeg doma ruskog parlamenta.

FOTO: EPA-EFE/ARTEM GEODAKYAN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
FOTO: EPA-EFE/ARTEM GEODAKYAN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Nakon što je Putin u utorak prisegnuo na novi šestogodišnji predsjednički mandat, tamošnja je Vlada, prema odredbama ruskog Ustava, podnijela ostavku.

I dok se proteklih dana nagađalo da bi moglo doći do promjena na nekim važnim i bitnim funkcijama, a ruski neovisni mediji navodili i mogući odlazak Mihaila Mišustina s pozicije premijera, Putin ga je ponovno predložio za tu funkciju.

“Predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin podnio je Državnoj Dumi prijedlog o kandidaturi Mihaila Vladimiroviča Mišustina za mjesto predsjednika Vlade. Zastupnici će danas u ime svojih birača donijeti odgovornu odluku o ovom pitanju”, izvijestio je predsjednik Dume Vjačeslav Volodin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Putinu je ovo peti mandat na vlasti, a Mišustina je za predsjednika Vlade prvi put nominirao u siječnju 2020.. godine, kada je Vlada na čelu s Dmitrijem Medvedevom dala ostavku nakon predsjednikovih najavljenih važnih ustavnih promjena u političkom sustavu zemlje.

Mišustin, koji će govoriti u Dumi prije glasovanja, mora odgovoriti kako će riješiti niz zadataka koje je Putin postavio Vladi, uključujući “povećanje obrambene sposobnosti naše zemlje”, rekao je Volodin.