Svijet

Pronađena tačna lokacija pada Raisijevog helikoptera, Turska poslala izdašnu pomoć

Iranski zvaničnici locirali su mjesto pada helikoptera predsjednika Raisija

lokacija
FOTO: AZIN HAGHIGHI / MOJ NEWS AGENCY

Vojni timovi su na putu do tačne lokacije helikopterske nesreće u kojoj je učestvovao iranski predsjednik Ebrahim Raisi, rekao je regionalni vojni komandant kojeg citira državna novinska agencija IRNA. Nesreća se dogodila u provinciji Istočni Azerbejdžan, a detektovan je signal iz helikoptera i mobilnog telefona jednog člana posade, kako je izvijestio komandant Korpusa garde Islamske revolucije.

“Vojne snage idu na lokaciju i nadaju se da će imati dobre vijesti”, rekao je komandant.

Kao odgovor na zahtjev Irana za pomoć, tursko ministarstvo za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama objavilo je da šalje helikopter za traganje i spašavanje noćnog vida. Osim toga, Turska šalje šest vozila i 32 planinara za traganje i spašavanje.

Pročitajte još

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izrazio je solidarnost na društvenim mrežama, navodeći da Turska pomno prati situaciju i koordinira sa iranskim vlastima. Erdoğan je prenio svoje dobre želje iranskom narodu i vladi, nadajući se pozitivnim vijestima u vezi s predsjednikom Raisijem i njegovom delegacijom.

Mjesto nesreće nalazi se u zabačenom, planinskom području pokrajine Istočni Azerbejdžan, gdje je gusta magla otežala potragu, posebno jer je sada oko 23 sata. lokalno vrijeme.