Svijet

Saučešća brojnih svjetskih lidera nakon pogibije iranskog predsjednika Ebrahima Raisija

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u ponedjeljak je izrazio saučešće zbog smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, rekavši da je Raisi bio "vrijedan kolega i brat".

FOTO: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH
FOTO: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

-Kao kolega koji je lično svjedočio njegovim naporima za mir iranskog naroda i naše regije tokom njegovog vremena na vlasti, sjećam se gospodina Raisija s poštovanjem i zahvalnošću poručio je Erdogan na platformi X, dodajući da Turska stoji uz Iran u ovom teškom vremenu, prenosi France24.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, koji je nedavno pozvao Iran da se pridruži grupi BRICS, izrazio je duboko žaljenje zbog smrti Raisija u helikopterskoj nesreći.

-Ovo je nezamisliva tragedija koja je odnijela izvanrednog vođu nacije s kojom Južna Afrika ima snažne bilateralne odnose – rekao je Ramaphosa.

On je posjetio Iran kao zamjenik predsjednika 2015., a 2023. dočekao je Raisija na samitu skupine BRICS u Johannesburgu, gdje je Islamska republika službeno pozvana da se pridruži.

Iran je u januaru postao punopravni član međuvladinog foruma, zajedno s Brazilom, Rusijom, Indijom, Kinom, Južnoafričkom Republikom, Egiptom, Etiopijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Malezijski premijer Anwar Ibrahim rekao je da je “duboko ožalošćen” zbog smrti iranskog predsjednika i drugih dužnosnika u helikopterskoj nesreći, ističući njihovu zajedničku predanost jačanju veza.

-Duboko sam ožalošćen zbog tragične smrti predsjednika Ebrahima Raisija, ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana i nekoliko drugih zvaničnika Islamske Republike Iran – rekao je on u izjavi na društvenim mrežama.

Pročitajte još

Liban je u ponedjeljak proglasio trodnevnu nacionalnu žalost za iranskim predsjednikom i ministrom vanjskih poslova, koji su poginuli u nesreći helikoptera blizu azerbejdžanske granice.

Libanska oružana grupa Hezbollah također je izrazila saučešće.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izrazio je solidarnost s bliskim saveznikom Teheranom, koji ga je podržavao tokom godina rata.

Assad je “potvrdio sirijsku solidarnost s Islamskom Republikom Iran i s porodicama preminulih”, navodi se u saopćenju sirijskog predsjedništva.

-Radili smo s pokojnim predsjednikom kako bismo osigurali da strateški odnosi između Sirije i Irana uvijek cvjetaj – dodao je.

Evropska unija u ponedjeljak je izrazila “iskreno saučešće” zbog smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i drugih zvaničnika u helikopterskoj nesreći.

-Naše misli idu porodicama – rekao je predsjednik Vijeća EU Charles Michel u izjavi.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izrazio je također saučešće zbog smrti iranskog predsjednika, nazvavši ga istinskim domoljubom Islamske Republike i pouzdanog prijatelja Rusije.

-U Rusiji su predsjednik Irana E. Raisi i ministar vanjskih poslova Irana H. Amir-Abdollahian bili poznati kao pravi, pouzdani prijatelji naše zemlje – rekao je Lavrov.

-Njihova uloga u jačanju uzajamno korisne rusko-iranske saradnje i pouzdanog partnerstva neprocjenjiva je – kazao je, izrazivši saučešće “porodicama i prijateljima žrtava, kao i cijelom prijateljskom narodu Irana”.

-Naše misli i srca su s vama u ovom tužnom trenutku – naveo je Lavrov, prenosi France24.