Svijet

Evropska komisija traži od Sjeverne Makedonije i Grčke da poštuju Prespanski sporazum

Glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano kazao je da Sjeverna Makedonija i Grčka moraju provesti Prespanski sporazum iz 2018. te da dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja ostaju ključni za proces proširenja.

sjeverna makedonija zastave protest
FOTO: FENA/PLATFORMAX

“Dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja ostaju ključni za proces proširenja. Postojeće bilateralne sporazume trebaju provesti u dobroj namjeri sve strane”, kazao je Stano u izjavi za Euroactiv.

Takvo upozorenje iz Evropske komisije dolazi nakon što je nova predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova, iz nacionalističke stranke VMRO-DPMNE, na prisezi odbila izgovoriti novo ime države koje se koristi od sporazuma s Grčkom 2018. godine.

“Izjavljujem da ću dužnost predsjednice Makedonije obnašati savjesno i odgovorno, da ću poštovati ​​Ustav i zakone te da ću štititi suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Makedonije”, rekla je Siljanovska-Davkova pred zastupnicima u Skupštini Sjeverne Makedonije i uzvanicima na održanoj svečanosti.

Incident je izazvao reakcije širom Evrope i SAD-a i mnogi strahuju od oživljavanja spora koji se smatra otvorenom ranom za balkansku regiju a ulje na vatru dodao je i čelnik VMRO-DPMNE-a Hristijan Mickoski koji je izjavio da će svoju zemlju zvati kako god želi.

Nakon toga grčki premijer Kyriakos Mitsotakis zaprijetio je da će staviti veto na put Sjeverne Makedonije u EU ako Skoplje ne poštuje dogovor o promjeni imena.

“Ako netko misli da može zanemariti Prespanski sporazum, trebao bi znati da će njihov put u Evropu ostati zatvoren i da protokoli neće biti ratificirani ako se ne poštuje ono što sporazum predviđa”, rekao je Mitsotakis.

Skoplje je 2018. sklopilo historijski sporazum s Grčkom, u sklopu kojega je pristalo da će u naziv države dodati zemljopisno obilježje “Sjever”, što je trebalo okončati dugogodišnju svađu sa susjednom državom, koja joj je zbog toga blokirala članstvo u NATO-u i pristupne pregovore s Eropskom unijom.