Region

Psihijatar s Vrapča: U Hrvatskoj dvoje ljudi umrlo od predozirana fentanilom

Riječ je o dugogodišnjim ovisnicima o opijatima koji su kroz određeno razdoblje uzimali heroin, nakon toga bili su na supstitucijskoj terapiji...

FOTO: RTL
FOTO: RTL

Dvije osobe su u Hrvatskoj preminule od predoziranja fentanilom, drogom koja je sto puta jača od morfija i 50 puta od heroina, rekao je za RTL psihijatar Ivan Ćelić s Klinike za psihijatriju Vrapče.

Radi se o muškarcima u dobi od 40 godina, bivšim ovisnicima koji su se u jednom trenutku i liječili u Vrapču.

“Riječ je o dugogodišnjim ovisnicima o opijatima koji su kroz određeno razdoblje uzimali heroin, nakon toga bili su na supstitucijskoj terapiji. Mi smo se pribojavali podataka koji dolaze iz sjeverne Amerike i, nažalost, bez obzira na to što još uvijek nemamo službene toksikološke nalaze, prema navodima obitelji u blizini preminulih su se našla pakiranja fentanila zbog čega je osnova sumnja da se radi o predoziranju fentanilom. Koliko je meni poznato to su prvi slučajevi u Hrvatskoj koji su vezani uz predoziranje fentanilom”, rekao je Ćelić.

Kaže da se mogu očekivati i novi slučajevi.

“Mi smo spremni. Vidjevši situaciju problema konzumiranja droga na području Amerike i Kanade, ali i pojedinačnih slučajeva na Baltiku, već smo organizirali određene edukacije kako bismo bili posebno spremni za ovu posebnu podskupinu opijata”, rekao je Ćelić.

“Kokain se miješa s fentanilom, to je problem”

Fentanilu mogu biti izloženi svi koji konzumiraju teške droge, kaže.

“Svi su izloženi. Najviše su izloženi oni koji kupuju drogu na ulici. Jedan od posebnim problema je da vi možete kupiti kokain koji može biti prošaran fentanilom gdje su dileri pomiješali da bi dobili viši ovisnički potencijal. Stvaranje ovisnosti na fentanil koji je od 50 do 100 puta moćniji od heroina i morfija i naravno povećava vjerojatnost od brojnih komplikacija. Najveća je komplikacija respiratorna depresija koja nominalno vodi u smrt”, rekao je.

Ćelić kaže da se nikad ne može reći da se radi dovoljno na suzbijanju ove droge.

“U Republici Hrvatskoj u smislu terapijskog sustava mogu reći da radimo dosta, ali moramo još raditi na razvoju preventivnih učinkovitih programa. Najvažnije je da mlada osoba bude svjesna, educirana i da nikad ne uzme nikakvu ubojitu drogu”, rekao je Ćelić.

Capakov pomoćnik: Često se miješa s drugim drogama

“Najveća opasnost leži u tome da ga je vrlo teško dozirati i često osoba koja ga kupuje na ilegalnom narko tržištu ne zna što kupuje, ne zna koliko je taj proizvod potentan. Ono što je također opasno je da taj proizvod često miješa s drugim drogama – ili heroinom ili s nekim sintetskim stimulansima”, kaže nam Željko Petković, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga

Kod nas se kao lijek, više od 40 godina izdaje uz recept. Čuva se pod ključem, a dostupan je kao flaster, ampula i sprej za nos.

“To je lijek koji je registriran po najstrožoj kategoriji. Lijek je registriran na poseban recept, to znači da određena grupa liječnika koja ima za to dozvolu prepisuje ga na dupli recept. Ta baza podataka je čak dostupna policiji u slučaju nekog problema i to je najstroži protokol za lijekove u Hrvatskoj”, kaže nam Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore

Primarno se koristi za izrazito jake bolove.

“To su najčešće pacijenti koji su u terminalnim fazama života nakon neke onkološke bolesti ili neke druge dijagnoze gdje drugi lijekovi ne djeluju pa se onda primjenjuje”, objašnjava Soldo.

Prihvati notifikacije