Region

KRIJUMČARENJE LJUDI U masovnom hapšenju u Hrvatskoj privedeni i državljani BiH

Na području Slunja, Karlovca te općina Rakovica, Vojnić i Netretić policija je od  6. do 10. septembra, u devet odvojenih slučajeva uhitila više stranih i hrvatskih državljana,  zbog krijumčarenja ukupno 136 ilegalnih migranta, izvijestila je u ponedjeljak karlovačka Policijska uprava.

FOTO: EPA-EFE/ANTONIO BAT
FOTO: EPA-EFE/ANTONIO BAT
Ilustracija

Policija je uhitila jednu švicarsku državljanku, Indijce s legalnim boravkom u Italiji, Sirijca s njemačkom ispravom za stranca, državljane BiH i Rumunjske, Ukrajine, Njemačke, te Hrvatske.

Protiv djela njih je tužiteljstvu predana kaznena prijava za protuzakonitog ulaženja i kretanja Republikom Hrvatskom, članicom Evropske unije i potpisnicom Šengenskog sporazuma.

136 migranata

No kod jednog dijela osumnjičenika nije utvrđeno da je motiv bio koristoljublje, već druge okolnosti, te su prijavljeni prekršajno, zbog”„pomaganja državljaninu treće zemlju u nezakonitom prelasku vanjske granice”.

Svih 136 migranata koje su osumnjičenici prevozili najavili su da će u Hrvatskoj podnijeti zahtjev za međunarodnom zaštitom.

Policija je jučer zaustavila kombi vozilo BiH registracije s 26 ilegalna migranta, a kombi je prije stjecanja prava na upravljane vozio 25-godišnjak, dok je suvozač bio 37-godišnjak, oboje državljani BiH. Oni su prijavljeni kazneno, a vozač i prekršajno, sukladno Zakonu o sigurnosti u cestovnom prometu.

U subotu 9. septembra policija je zaustavljen i kontroliran kombi švicarskih nacionalnih oznaka kojim je upravljala državljanka Švicarske, te je zatečena u prevoženju devet stranih državljanina i zbog toga kazneno prijavljena.

Također u subotu zaustavljen je i osobni automobil talijanskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao državljani Indije, a i suvozač je bio Indijac, te su obojica imali dozvole boravka u Italiji. Oni su prevozili tri strana ilegalna migranta. Općinskom sudu u Karlovcu podnesen je optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja ”pomaganja državljaninu treće zemlju u nezakonitom prelasku vanjske granice”. Dakle, oni nisu kazneno već prekršajno prijavljeni, zato što nije utvrđeno da su ih prevozili iz koristoljublja, rekla je Hini glasnogovornica Policijske uprave karlovačke Ljiljana Kurtalj.

Također u subotu zaustavljen je i kombi poljskih registracija, kojim je upravljao 24-godišnji državljanin Rumunjske. Kontrolom je utvrđeno da je prevozio 15 stranih ilegalnih migranata. Kazneno je prijavljen. Tokom petka su pod sumnjom da su prethodnica kombiju sa 17 krijumčarenih osoba uhvaćeni dvoje državljana BiH  kao i vozač kombija iz BiH.

Ukrajinac prevozio 15 stranaca

Kasnije je uhapšen i kazneno prijavljen i hrvatski državljanin koji je u osobnom automobilu zagrebačkih registarskih oznaka prevozio pet ilegalnih migranata. Također i kombi njemačke registracije kojim je upravljao državljanin Sirije s putnom ispravom za stranca Republike Njemačke. Kontrolom je utvrđeno da je prevozio 18 stranih državljana koji su već posjedovali potvrde o registraciji. Vozač je kazneno prijavljen.

U četvrtak je policija u krijumčarenju dvojice migranata u automobilu njemačke registracije zatekla dvojicu njemačkih državljana. Protiv njih je Općinskom sudu u Karlovcu podnesen optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja pomaganja državljaninu treće zemlju u nezakonitom prelasku vanjske granice.

U srijedu je policija zaustavila kombi vozilo čeških registracija kojeg je vozio državljanin Ukrajine. U vozilu je prevozio 15 stranih državljana te je i on kazneno prijavljen.

Prihvati notifikacije