Region

Protiv nasilja: Aktivistkinje Novog Sada održat će protest u znak solidarnosti sa ženama u BiH

Aktivistkinje i građanke Novog Sada okupljene oko protesta “Novi Sad protiv nasilja” najavile su danas da će stati uz ujedinjene žene Bosne i Hercegovine i njihove proteste i blokade ulica najavljene za ponedeljak, 21. augusta u 16 sati.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Kako se dodaje u pozivu, u istom trenutku, žene Novog Sada okupiće se na Trgu slobode i poslati poruku “podrške i solidarnosti sa pobunjenim ženama Bosne i Hercegovine”.

Podsjeća se da je povod je posljednji u nizu slučajeva svirepog nasilja nad ženama koji se desio protekle sedmiceu Gradačcu kad je Nizamu Hećimović i još dvoje ljudi ubio njen bivši partner.

“Zajednička poruka koju šaljemo glasi: ne postoji hitniji i važniji posao od suzbijanja muškog nasilja nad ženama i djevojčicama koje je u čitavom našem regionu poprimilo epidemijske razmere. Mržnja prema ženama koja pokreće na femicid, nejednak društveni položaj žena i djevojčica koji omogućava nasilje kao i sveopšte ignorisanje i poricanje problema moraju biti iskorjenjeni”, poručuju aktivistkinje.

Zahtjevaju da zaštita od nasilja u porodici i partnerskim odnosima postane stvarni prioritet, a djelovanje policije, socijalnih službi i pravosuđa bude “koordinirano, efikasno i djelotvorno”, piše portal Autonomija.