Život

Osobe s invaliditetom u Tuzli: "Pazarić" se tiče svih nas, državo je l’ te stid?

Osobe s invaliditetom izašle su danas na ulice u centru Tuzle kako bi izrazili protest zbog nedavnog fizičkog zlostavljanja štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

FOTO: DENIS HISARI/N1
FOTO: DENIS HISARI/N1

Kako su poručili izašli su i zbog položaja osoba s invaliditetom koje, uprkos svim potpisanim konvencijama i zakonima, trpe diskriminaciju u raznim društvenim oblastima.

“Institucija nije solucija”, poručuju s ovog protesta.

Adisa Kišić kazala je kako ovaj slučaj nije izolovan već da je samo došao do šire javnosti s obzirom da je snimljen.

“Kroz naš rad u IC Lotus svakodnevno se susrećemo sa slučajevima nasilja nad osobama s invaliditetom. Što je veći stepen invaliditeta, to je rizik za nasilje veći. Radimo konstantno da ukazujemo na to da su doneseni međunarodni i lokalni dokumenti koji jasno utvrđuju i regulišu oblast invalidnosti u kojima osobe s invaliditetom imaju zagarantirana osnovna ljudska prava, ali primjena konvencija i dokumenata i zakona se adekvatno ne provodi.

Mi uočavamo da ako imamo potrebne osigurane vidove podrške za osobe invaliditetom – personalna asistencija, pristupačno okruženje, stanovanje uz podršku itd, samim tim dovodi do toga da imamo više šansi da dođemo da deinstitucionalizacije, što je naš cilj, da se ne dešavaju ovakvi užasni slučajevi”, rekla je Kišić za N1.

Ističe kako su slučaj iz Pazarića svi doživjeli lično i da se taj slučaj tiče svih nas.

“Posebno što se radi o osobama sa specifičnim stepenom invaliditeta gdje nisu sposobni da iskažu nezadovoljstvo i možda ne znaju da su žrtve nasilja. Svi se moramo uključiti u rješavanje ovog problema”, poručila je.

Podsjetimo, 16. augusta objavljen je uznemirujući snimak fiizčkog zlostavljanja štićenika Zavoda Pazarić. Radnica koja je trebala da brine o njima, udarala je jednog od štićenika. Druga je snimala. Radnica je dobila otkaz, a u toku je istraga.

Prihvati notifikacije