Region

Protest "Niš protiv nasilja": Šetnje prerastaju u političku borbu za oslobađanje od naprednjačke vlasti

"Današnje okupljanje je početak kraja, početak borbe za oslobađanje našeg grada i države od naprednjačke vlasti", poručeno je sa večerašnjeg Protesta protiv nasilja“ na Trgu Stevana Sremca u Nišu na kom je oko 1.000 građana prvi put tokom ovih protesta imalo priliku da čuje obraćanja poslanika opozicionih stranaka i aktivista.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Govornici su najavljeni riječima da je došao čas da šetnje prerastu u političku borbu i da “jedino zajedno i solidarno može da se sruši režim i izgradi demokratsko društvo”.

Čuo se i poziv građanima da se prijave za kontrolisanje predstojećih izbora, koji će, prema najavama vlasti, biti održani u decembru.

Jelena Milošević iz Stranke slobode i pravde rekla je da se “nasilje uvuklo u svaku poru države”.

“Nasilje je Aleksandar Vulin, koji je zadužen da se brine o našoj bezbjednosti. Nasilje je Bratislav Gašić koji izdaje naredbe našoj policiji. Nasilje je što je Jovana Jeremić jedan od izvora informisanja. Nasilje je svaka stranica Informera, Kurira, Srpskog telegrafa… Nasilje je što je naš RTS njihovo pravo da ne znamo ništa. Svako obraćanje Aleksandra Vučića je nasilje nad Ustavom, medijima, istinom i zdravim razumom. Nasilje je što su nam grad pretvorili u ispostavu Srpske napredne stranke “, rekla je ova poslanica.

Đorđe Stanković iz Narodne stranke pozvao je građane da „uzmu stvari u svoje ruke“ i govorio o političkom zapošljavanju.

“Oni su ubacili preko sto trafika gdje god su stigli, jer im je tako rekao neko iz Beograda. Oni su izbacili ljude, Nišlije koji su tu radili i rekli im da ne mogu više da zarađuju. Ne mogu namjesnici da dolaze i da uspostavljaju račune. Ne može Dragana Sotirovski da bude najbolja, jer je najposlušnija. Ne može ona da postavlja najgore, jer su njoj najposlušniji. I zato morate da se ujedinite i vi jer uskoro dolaze izbori, ne samo parlamentarni, već i lokalni. Moramo da oslobodimo naš grad”, govorio je Stanković.

Poslanica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević zahvalila je građanima što su se okupili 16. put.

“Jedna od najtežih stvari u životu mi je bila dan kada smo pozvali na protest zato što smo se zaista egzistencijalno plašili za sve naše živote. Imali smo ubistva u ’Ribnikaru’, masakr u Mladenovcu, plašili smo se kakav ćemo sljedeći dan dočekati. Imali smo razumijevanje i očekivanje da ćemo smoći snage da zajedno sa režimom priznamo sve greške sistema i vidjeti odgovornost i promijeniti ga. Mislim da smo dali dovoljno vremena da se to dogodi. Mi sada tražimo izbore da bismo mi utvrdili te greške sistema”, rekla je ona.

Tokom protesta čuli su se povici “Vučiću, odlazi” i “Lopovi, lopovi”. Protest je završen šetnjom gradskim ulicama do kabineta gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski gde je zatražena njena smjena.

Niš je, kako su pojasnili organizatori, večeras bio prva destinacija takozvanog “Karavana slobode”.

Podsjetimo, protesti “Niš protiv nasilja” se, uz znatno nisku posjećenost tokom sezone ljetnjih odmora, održavaju već četiri meseca. Organizuju ih opozicione stranke Narodni pokret Srbije, Stranka slobode i pravde, Stranka Zajedno-Moramo, Demokratska stranka, Zeleno-lijevi front, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret.

Prihvati notifikacije