Region

Seka Sablić obratila se na protestu Srbija protiv nasilja

Novi protestni skup dijela opozicije Srbija protiv nasilja održava se večeras ispred Skupštine Srbije od 18 sati.

FOTO: MLADEN ŠURJANAC/RINGIER
FOTO: MLADEN ŠURJANAC/RINGIER

I ovaj put će biti održana šetnja, s tim što su ove, kao i prošle nedjelje, planirani govori prije njenog početka.

Oko 17.45 sati bio je blokiran saobraćaj ispred Skupštine, a oko 18 sati i na raskrsnici ispred Glavne pošte.

Oko 18.20 sati još nije bio počeo program protesta, jer su se demonstranti okupljali nešto sporijim ritmom nego prethodnih nedjelja. Inače, srbijanski teniser Novak Đoković je u isto vrijeme igrao završnicu svog polufinalnog meča na Roland Garrosu protiv Španca Alcaraza i – pobijedio 3:1.

Program protesta počeo je oko 18.30 sati, a za govornicu je prvo izašao glumac Hadži Nenad Maričić. Poslije njega se okupljenima obratila glumica Jelisaveta Seka Sablić.

Seka Sablić je rekla da je na protestu “zato što smo svi protiv nasilja”.

“Nasilje je kada pravde nema, kada je pravda jedva dostižna, otimanje zemlje, vode i vazduha. Nasilje su zatvorene kapije ispred radnika u fabrikama koji su istjerani sa svojih radnih mjesta bez ikakvog objašnjenja, i kojima plate nisu isplaćene. Školski primjer nasilja je Skupština”, rekla je Seka Sablić.

Čekaonice su kao pakao

Sablić je kazala da je “nasilje nad građanima da ne mogu da stignu do ljekara, a čekaonice zdravstvenih ustanova su kao pakao”.

“Nasilje je iz dana u dana gledati poljoprivrednika koja prosipaju tone mlijeka, koje je sinonim života”, kazala je Sablić.

Sablić je rekla da vidi da se “prave pokušaji za pomirenje i dijalog”, da se “nudi pružena ruka”, ali da je sve to podsjeća na “basnu kada lisica pozove rodu na ručak, pa joj hranu posluži iz plitkog tanjira”.

Okupljenima se zatim obratio zastavnik Saša Jovanović, predstavljen kao kolega poginulog pilota Omera Mehića. Kazao je da će pričati kao vojnik Srbije “o nepravdi koju imaju vojnici, vojni veterani, o ratnim invalidima i svim časnim ljudima koje je ova država iskoristila i zaboravila”.

Jovanović je optužio “jednu grupu ljudi” da “koristi vojsku i vojnike za lične potrebe i svoju promociju” i da se “igraju vojnika i komandanata”.

FOTO: MLADEN ŠURJANAC/RINGIER
FOTO: MLADEN ŠURJANAC/RINGIER

“Tražim pravdu za moje kolege vazduhoplovce, za kolege i saborce koji su prije osam godina stradali prvenstveno jer je neko htio tog dana da se promoviše i prikaže u najboljem svjetlu”, rekao je Jovanović.

Sljedeći govornik bio je Miodrag Jovanović, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu. On je okupljenima pročitao proglas u ime akademske zajednice Srbije, a potpisnici tog proglasa su se pridružili zahtjevima protesta.

Marina Vidojević, nastavnica srpskog jezika iz Beograda, takođe je govorila na protestu.

“Prosvjeta je prvi i osnovni stub jednog društva. Ne postoji ništa što je preče za jednu državu od školovanja njene djece”, kazala je Marina Vidojević.

Poslije nje, na binu se popeo Uroš Tepavac, nastavnik iz Šeste beogradske gimnazije, koji se okupljenima predstavio kao uzbunjivač i “žrtva pravnog nasilja već godinu i po”.

“Ovdje sam i zbog svojih učenika koje takođe vidim ovde”, kazao je Tepavac.

Na protestu je govorio i Vanja Đurđić, student Filozofskog fakulteta, koji je rekao da mu je “dosta nasilja, mržnje, nemorala i korupcije, i svega što ne valja u ovoj državi”.

Besramna klika

“Ja, a mislim i svi vi ovdje imamo samo jednu želju, a to je pravda, istina, sistem koji funkcioniše za sve nas, a ne za kliku koja je besramna i koja uništava ovu zemlju. (…) Ovo je naša država i naša budućnost u pitanju”, rekao je Đurđić.

Među okupljenima su, između ostalih, lider Pokreta Srce Zdravko Ponoš, lider Narodne stranke Vuk Jeremić, poslanik koalicije Zajedno-Moramo Đorđe Pavićević, Dragan Đilas, predsednik SSP-a, Savo Manojlović, lider pokreta Kreni-promeni…

Tu su i potpredsednica SSP-a Marinika Tepić, poslanici Nebojša Zelenović, Aleksandar Jovanović Ćuta, Radomir Lazović, lider DS-a Zoran Lutovac…

Poslije okupljanja na platou ispred parlamenta, planirano je se demonstranti prošetaju pored Tašmajdana, do Pravnog fakulteta, odakle će se Beogradskom ulicom spustiti do Nemanjine ulice.

Organizatori su naveli da ovoga puta protest podrazumijeva pravljenje prstena oko zgrade Vlade Srbije, koji će obuhvatiti Balkansku ulicu, Ulicu admirala Geprata i Ulicu kneza Miloša, do sjedišta Vlade.

Dane između prethodne i ove protestne šetnje obilježila je, između ostalog, i vijest o navodnoj zabrani snimanja dronom današnjeg skupa. Ta informacija potekla je od Miroslava Mikija Aleksića, šefa poslaničke grupe Narodne stranke, koji je naveo da je “ovog puta Direktorat civilnog vazduhoplovstva zabranio snimanje iz vazduha trase kojom će građani ići u petak”.

Pročitajte još

Iz Direktorata je zatim stigla drugačija informacija: da nije tačno da je zabranjeno snimanje bespilotnim letjelicama 9. juna.

Prvi protest dela opozicije održan je 8. maja i na njemu su demonstranti izneli nekoliko zahteva, između ostalog: smenu članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA Aleksandra Vulina, oduzimanje nacionalnih frekvencija pojedinim televizijama…

Zahtjevi protesta

Jedan od zahtjeva je bila i ostavka ministra prosvete Branka Ružića, što se u međuvremenu i dogodilo, kao i hitno zasjedanje Skupštine Srbije koje traje danima unazad.

Prvi protest Srbija protiv nasilja održan je 8. maja, drugi 12., treći 19., četvrti 27., peti 3. juna, piše Blic.

Prihvati notifikacije