Region

U Beogradu protesti: "Zahtjevamo hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru"

Danas se održava četvrti po redu protestni skup pod nazivom "Srbija protiv nasilja".

FOTO: N1
FOTO: N1

Ovakva okupljanja potaknuta su stravičnim tragedijama koje su Srbiju pogodila ranije ovog mjeseca.

Ipak – u saopštenju organizatora se tvrdi kako će današnji skup biti najveći ili jedan od najvećih koji se ikada desio u Srbiji, prenosi N1.

“Zbog očekivano veoma velikog broja ljudi i ograničenih mogućnosti kretanja, organizatori su se ovaj put odlučili za mnogo kraću trasu kretanja koja će završiti formiranjem prstena oko RTS-a”, saopšteno je ranije.

Protest počinju ispred Narodne skupštine u Beogradu, a građani će se u povorci kretati Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, zatim će skrenuti lijevo u Beogradsku ulicu, lijevo u ulicu Ilije Garašanina i opet lijevo u Takovsku do RTS-a.

Ovo su zahtjevi:

„Zahtjevamo hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnje neadekvatno reagovanje nadležnih organa, odnosno smjenu odgovornih ministara.

FOTO: N1
FOTO: N1

Kako bi se zaustavila promocija nasilja u javnosti, zahtjevamo

1) oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV,

2) smjenu svih članova Savjeta REM-a, koji je svojim nečinjenjem omogućio nesmetano širenje mrženje i nasilja,

3) gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vijesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks,

4) smjenu rukovodstva RTS-a,

5) hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa“.

Podsjetimo, u petak naveče održan je i skup koji je organizovao vladajući SNS, a na kojem je predsjednik Srbije i dotadašnji predsjednik stranke, Aleksandar Vučić, saopštio da će odstupiti sa čela stranke.

Danas je za njegovog nasljednika na ovu funkciju izabran ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

Prihvati notifikacije