Kultura

Predstave „Neoplanta“ i „Poetika šutnje“ u Sarajevskom ratnom teatru

Reditelj u fokusu 5. Sarajevo Festa 2023 je Andraš Urban, jedan od najboljih regionalnih reditelja, a publika će imati priliku pogledati dvije njegove predstave u Sarajevskom ratnom teatru SARTR.

FOTO: EAST WEST
FOTO: EAST WEST

U ponedjeljak, 27. novembra, u 19 sati ansambl Novosadskog pozorišta izvest će predstavu “Neoplanta“ inspirisanu romanom Lászla Végela, a u petak, 1. decembra, u 20 sati ansambl pozorišta „Kostolanji Deže“ izvest će predstavu „Poetika šutnje“.

“Neoplanta” je furiozna predstava o haosu naših identiteta – jesmo li Zapad ili Istok? Centralna Evropa ili Balkan? Pretkapitalističko ili postsocijalističko društvo? Jesmo li nacionalisti ili kosmopoliti?To je i predstava o pozorištu samom – je li pozorište politika ili je politika pozorište?

Izniman, brilijantan ansambl Novosadskog pozorišta (Ujvideki szinhaz) u jednoj od najboljih režija velikogregionalnog reditelja Andraša Urbana. Predstava “Neoplanta” dobitnica je Sterijine nagrade idvostruki laureat BITEF-a.

U predstavi igraju: Gabriela Crnković, Blanka Horvat/Emina Elor, Agota Ferenc, Silvia Križan, FaniDupak/Judit Laslo/Bea Sekelj/Lea Blaško/Agota Siladji, Ištvan Kereši, Daniel Husta, Atila Nemet,Arpad Mesaroš, Zoltan Širmer i Gabor Pongo.

„Predstava Poetika šutnje je počela da se radi kao „Poetika slušanja“ i kao svojevrsni nastavakpredstave „Poetika gledanja“ u kojoj smo se bavili vizuelnošću teatra.

Ovde smo željeli da se bavimo onim što čujemo, sa tonom i zvukom, ali je realnost to pretvorilo u jednu drugačiju priču, u priču o poetici ćutanja. Htio sam da se bavim stanjem koje prethodi artikulisanom govoru, ali je postalo mnogo aktuelnije baviti se onim što sledi, a to je postjezik“- izjavio je reditelj Andraš Urban.U predstavi igraju: David Buboš, Boris Kučov, Gabor Mesaroš i Andrea Verebeš.Ulaznice za predstave moguće je rezervisati putem e-maila [email protected], te kupiti na blagajniSARTR-a, po cijeni od 15 KM, svakim radnim danom od 10 do 16, a na dan predstave od 18sati.Podsjećamo publiku da će Sarajevo Festa 2023 biti otvoren, 26. novembra s početkom u 19 sati,u Kamernom teatru 55, koncertima nagrađivanog Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku ipojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu pod dirigentskom palicom maestraRadeta Radovića, i koncertom za dvije violine i glas Ivane Đurić i Zanina Berbića.

Ulaznice za koncerte moguće je rezervisati putem e-maila [email protected], te kupiti nablagajni Kamernog teatra 55 (svakim radnim danom od 10 do 12 i od 16 do 20 sati).