Kultura

Premijera predstave 'Mjera za mjeru' 28. marta na sceni SARTR-a

Premijera predstave "Mjera za mjeru“ William Shakespeara u režiji Mirka Radonjića biće upriličena u Sarajevskom ratnom teatru 28. marta.

predstava mjera za mjeru
FOTO: SARTR

Nakon predstave “Othello“ krajem prošle sezone, SARTR na repertoar donosi još jednu predstavu prema tekstu Williama Shakespearea. 

Pročitajte još

Radnja predstave “Mjera za mjeru“ smještena je u Beč u kom je početkom 17. vijeka došlo do zloupotrebe moći. Skoro pola vijeka kasnije, žrtve su odlučile prijaviti taj slučaj. A likovi koji zauzimaju manji prostor u ovoj drami, u predstavi dobijaju priliku da svjedoče o svojim i tuđim nedaćama.

Prema riječima dramaturginje predstave Nejre Babić, odnos radnje predstave i današnje percepcije etike postavlja se preko pitanja  “Preko čije grbače se stavljaju i mjere moralna načela? Ko je moralan, a ko bludan? Ko će biti kažnjen, a ko proći nekažnjeno?”.

U predstavi igraju: Snežana Bogićević, Ana Mia Karić, Adnan Kreso, Hana Zrno, Kemal Rizvanović, Matea Mavrak, Faruk Hajdarević i Emir Fejzić.

Autorski tim predstave čine: dramaturgija Nejra Babić, kostimografija Lina Leković, muzika Hanan Hadžajlić.

Kao dio projekta Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan (CC4WBs) predstava “Mjera za mjeru” je kofinansirana od Evropske unije. Projekat CC4WBs ima za cilj unapređenje dijaloga na zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnog i kreativnog sektora i razvijanje njegovog potencijala za društveno-ekonomski uticaj u ovom regionu.

Predstava “Mjera za mjeru” također je podržana od Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) koja podržava i unapređuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na zapadnom Balkanu. Programi RYCO-a usmjereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumijevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu, saopćeno je iz SARTR-a.