Kultura

Nagrađivane predstave "Sedam strahova" i "Tri dana" ove sedmice u BNP-u Zenica

Bosansko narodno pozorište Zenica ove će sedmice publici ponuditi izvedbu dvije višestruko nagrađivane predstave u produkciji te pozorišne kuće.

FOTO: BNP ZENICA
FOTO: BNP ZENICA

U utorak, 17. oktobra u 20 sati bit će izvedena predstava “Sedam strahova” prema romanu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Od premijernog izvođenja, predstava je osvojila jedanaest nagrada i ostvarila pet festivalskih učešća, i to u: Temišvaru (Rumunija), Subotici i Užicu (Srbija), te u Brčkom i Zenici. Zaista, već skoro trideset godina živimo noćnu moru u kojoj smo paralizirani strahovima koji, kao i u romanu, imaju različite oblike, težine, brzine, naravi i namjere… Živimo u svijetu džina, prikaza i duhova, koji izviru iz kolektivne traume s kojom se nikada nismo suočili. Živimo u društvu u kojem nema mjesta za pitanja; dapače bojimo ih se postavljati. Upravo će pitanje ‘Gdje je Aleksa?’ trgnuti našeg glavnog junaka iz njegove ustajale svakodnevnice. Tragajući za Aleksom, Besim će biti primoran da se suoči s vlastitom krivicom, ali i onom kolektivnom – krivicom svoga grada – kazala je dramaturginja Emina Omerović.

U predstavi igraju: Ermin Bravo, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Lana Delić, Selma Mehanović, Uranela Agić / Sabina Kulenović, Snežana Vidović, Siniša Vidović, Enes Salković, Muhamed Bahonjić i Predrag Jokanović, te dječaci i djevojčice: Tarik Hodžić, Osman Efendić, Arman Salihović, Vedad Babanović, Iman Muslić i Luna Lisica. Dramatizaciju predstave potpisuju Emina Omerović i Selma Spahić. Za scenografiju je bila zadužena Mirna Ler, a za kostimografiju Lejla Hodžić. Muziku predstave potpisuju Basheskia&EQ, a za koreografiju je bio zadužen Thomas Steyaert.

U četvrtak, 19. oktobra u 20 sati na repertoaru je predstava “Tri dana” prema tekstu Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić-Oručević i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Od premijerne izvedbe, predstava je osvojila sedam nagrada učešćem na pet pozorišnih festivala u Tuzli, Mostaru, Konjicu, Bugojnu i Jajcu. Glavni lik i narator istovremeno, Gospodin B., ogroman je poklonik kapitalizma. Toliko gorljiv da i kad izgubi sve, vlasništvo i bankarsku karijeru i završi kao beskućnik ispod mosta, drži drugim beskućnicima seminare o osnovnim stubovima kapitalizma. Tako je velika njegova vjera u ‘homo fabera’ i tržišnu utakmicu da počinje funkcionisati kao luda, naivac kog varaju sitni prevaranti. Njegov konačni pad – situacija u kojoj s razbijenom glavom i slomljenom nogom umire tri dana na ulici pred očima ravnodušnog društva – samo je krajnja konsekvenca tržišne utakmice u kojoj je izgubio – kazala je rediteljica Tanja Miletić Oručević.

U predstavi igraju: Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Zlatan Školjić, Siniša Vidović i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju i kostimografiju je bila zadužena Sabina Trnka, a za muziku Husein Oručević, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Prihvati notifikacije