Magazin

Praznični kolači koji se ne peku: Brzo gotovi, a preukusni!

Praznično vrijeme vezujemo s brojnim ukusnim jelima i raznim kolačima. Poslastice koji se ne peku mogu biti odličan način za pripremu raznih kolača bez da stojite nad špretom cijeli dan, piše Dnevnik.hr. U nastavku se nalazi pet recepata za kolače koje možete pripremiti bez rerne, a zasigurno će vam pružiti praznični ugođaj

FOTO: DNEVNIK.HR
FOTO: DNEVNIK.HR
FOTO: GETTY IMAGES
FOTO: GETTY IMAGES

Lješnjak gnijezda

Ovi sitni praznični kolači koji se ne peku izgledaju lijepo i obiluju okusima čokolade i lješnjaka. Lješnjak gnijezda možete napraviti nekoliko dana unaprijed.

Sastojci: 200 ml vode; 200 g šećera; 150 g margarina ili maslaca; 100 g čokolade za kuhanje; 300 g mljevenih pečenih lješnjaka; 250 g mljevenog keksa; 150 g namaza od lješnjaka.

Priprema: U zdjeli na laganoj vatri pomiješajte vodu, šećer, maslac i čokoladu.Kada se sve sjedini, ugasite vatru i u vruću smjesu dodajte 150 g mljevenih lješnjaka i kekse.Kada se smjesa dobro ohladi, vlažnim rukama oblikujte malene kuglice.Svaku kuglicu uvaljajte u ostatak mljevenih lješnjaka i smjestite je na tanjir prekriven papirom za pečenje.Drškom kutljače napravite udubljenje u svakoj kuglici te ga napunite namazom od lješnjaka.Ostavite lješnjak gnijezda na hladnom mjestu kako bi se stisnula i sjedinila.

FOTO: GETTY IMAGES
FOTO: GETTY IMAGES

Čokoladna salama

Čokoladna salama je jedan od klasičnih prazničnih kolača koji se izrazito jednostavno priprema.

Sastojci: 200 g šećera; 100 ml soka naranče; 130 g maslaca; 300 g čokolade; 300 g petit keksa.

Priprema: U zdjeli na laganoj vatri pomiješajte sok naranče i šećer.Kada se šećer otopi, dodajte maslac i čokoladu.Kada se čokolada otopi, smjesu maknite s vatre i dodajte zdrobljene kekse.Pustite da se smjesa malo ohladi, a onda je oblikujte u valjak i stavite u prozirnu foliju.Čokoladnu salamu stavite u frižider na par sati.Kada se stisne, režite na ploške željene debljine.Brzi i jeftini sitni kolači podrazumijevaju sastojke koji nisu skupi (bez npr. lješnjaka i oraha). Ako ste u potrazi za takvim kolačima, čokoladna salama mogla bi biti idealna za vas iz razloga što se priprema jednostavno od samo nekoliko sastojaka, a možete je rezati po želji.

FOTO: GETTY IMAGES
FOTO: GETTY IMAGES

Kokos kuglice

Mnogima najdraži praznični kolači koji se ne peku – ove kuglice idealne su za sve ljubitelje kokosa i za one koji žele malo varijacije u obilju čokoladnih kolača.

Sastojci: 500 g bijele čokolade; 250 ml slatkog vrhnja; 400 g kokosovih mrvica; 200 g badema.

Priprema: Izlomljenu bijelu čokoladu stavite u posudu i prelijte zagrijanim slatkim vrhnjem. Miješajte kutljačom dok ne dobijete glatku smjesu.Smjesi dodajte 300 g kokosovih mrvica, dobro sve pomiješajte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.Kada se ohladi, smjesu stavite u frižider na par sati.Dok se smjesa hladi, potrebno je blanširati bademe. Bademe stavite u lonac s vodom. Kada voda zakuha, maknite s vatre i isperite bademe hladnom vodom. Odmah potom ogulite svaki badem.Od smjese iz frižidera oblikujte kuglice, a u sredinu stavite po jedan blanširani badem.Svaku kuglicu uvaljajte u kokosove mrvice pa ih stavite u frižider kako bi se stisnule.

FOTO: GETTY IMAGES
FOTO: GETTY IMAGES

Šarene oblatne

Ovi suhi praznični kolači koji se ne peku prave se od oblatni na vrlo jednostavan način. Sastoje se od dvije kreme – s okusom čokolade i s okusom vanilije. Za pripremu je potrebno jedno pakovanje oblatni, tj. pet komada dimenzija 27 x 37 cm.

Sastojci: 1 pakovanje oblatni; 300 ml mlijeka; 300 g šećera; 250 g maslaca ili margarina; 300 g mljevenog keksa; 300 g mljevenih oraha; 100 g čokolade za kuhanje; 1 vanilin šećer.

Priprema: Na laganoj vatri pomiješajte mlijeko i šećer dok ne prokuhaju.Maknite s vatre i dodajte maslac te sve dobro pomiješajte dok se maslac ne otopi.Dodajte mljevene kekse i orahe te sve dobro izmiješajte. Ovo je baza za dvije kreme, stoga smjesu podijelite na dva dijela.U zasebnoj zdjeli otopite čokoladu za kuhanje i umiješajte je u jednu polovicu kreme.U drugu polovicu kreme umiješajte vanilin šećer.Sada je potrebno složiti kolač. Kreme se stavljaju na oblatne dok su još vruće. Stavite prvu oblatnu na ravnu i čvrstu podlogu. Cijelu oblatnu namažite s pola količine čokoladne kreme. Novu oblatnu lagano pritisnite na prvu i nanesite polovicu kreme od vanilije. Ponovite postupak dok ne iskoristite kreme, a zadnjom oblatnom poklopite kolač.Preko kolača stavite papir za pečenje i na njega stavite tešku knjigu kako bi se slojevi što bolje sjedinili.Zatim stavite u frižider na nekoliko sati, a nakon toga izrežite na kocke željene veličine.

FOTO: FASHION.HR
FOTO: FASHION.HR

Mađarica bez pečenja

Omiljena mađarica može se pripremiti i bez rerne, a u nastavku se nalazi upravo takav recept – za lažnu mađaricu!

Sastojci: 800 ml vode; 5 supenih kašika šećera; 250 g maslaca; 200 g čokolade za kuhanje; 800 g keksa.

Sastojci za ganache: 200 ml slatkog vrhnja i 200 g mliječne čokolade.

Priprema: U loncu na srednje laganoj vatri pomiješajte vodu, šećer, maslac (izrezan na kockice) i grubo narezanu čokoladu. Miješajte dok se sve ne otopi i sjedini, a potom maknite s vatre.U veću zdjelu stavite izlomljene kekse i prelijte ih vrućom, čokoladnom smjesom.Sve dobro izmiješajte i prebacite u kalup veličine 21 x 36 cm.Sada je potrebno pripremiti ganache. Ugrijte slatko vrhnje i prelijte ga preko usitnjene čokolade. Miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu.Ganache ravnomjerno rasporedite po kolaču, a kolač zatim prebacite u frižider na nekoliko sati ili preko noći.