Magazin

Kraljica zimskih kolača: Recept za makovnjaču koja dolazi u drugačijem obliku

Dizanom tijestu je uvijek teško odoljeti, a u tradicionalnoj varijanti s makom ga posebno volimo, posebno kada je punjeno makom.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Makovnjača je jedan od najdražih starih kolača koje najviše volimo tokom hladnijih mjeseci.

Mekano tijesto i slasni nadjev kombinacija su kojoj malo ko može odoljeti. Ova meka, sočna i dekorativna makovnjača dolazi u obliku cvijeta i idealna je za porodična druženja uz kafu.

Kako bismo tradicionalnom receptu dodali dašak kreativnosti, potražili smo recept za posebnu makovnjaču. U nastavku možete pročitati kreativni recept za tradicionalnu makovnjaču, ali u malo drugačijem obliku, piše Dnevnik.hr

Makovnjača – sastojci:Za tijesto:

30 g svježeg kvasca2,5 dl mlijeka600 g glatkog brašna2 žumanca100 g otopljenog putera100 g šećera1 vanilin šećerprstohvat soli

Za nadjev:

500 g mljevenog maka140 g šećera1 vanilin šećera2 do 3 dl mlijekarum2 bjelanca

Za premaz:

1 jaje

Makovnjača – priprema:

Kvasac i kašiku šećera preliti s 1 dl toplog mlijeka, promiješati i ostaviti na toplom 10 minuta.Uzdignuti kvasac pomiješati s navedenim sastojcima (i ostatkom mlijeka), umijesiti glatko tijesto i ostaviti pokriveno 60 minuta.Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela, svaki tanko razviti, premazati nadjevom i zarolati.Pripremite nadjev od maka. Mljeveni mak, šećer i vanilin šećer preliti vrućim mlijekom. Po želji, dodati malo ruma. U hladni nadjev umiješati snijeg od 2 bjelanceta.Roladu spojiti u krug i zarezati oštrim nožem. Ostaviti na toplom 20 minuta.Premazati umućenim jajetom i peći oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni.

Prihvati notifikacije