Magazin

OVO JE MAJSTORLUK! Pogledajte kako Aslan bez oklagije razvija jufku

Receptura za tijesto pite nije nikakva tajna, zna se da se pravi od brašna, soli i vode te da će ukus pite biti bolji što su kvalitetniji sastojci koje koristimo za filove.

FOTO: PRINTSCREEN VIDEO / MAHALLA.BA
FOTO: PRINTSCREEN VIDEO / MAHALLA.BA

No, najveća tajna dobre pite je umijeće razvijanja jufke. Jufka mora biti jako tanka i mora se motati na poseban, način, jer u tome je ključna razlika u odnosu na pite koje se prave gradovima Bosne i Hercegovine.

Aslan Islamij poznat je u Fojnici, majstor je svog zanata, a kako on pravi pite oduševilo je ekipo Mahalla.ba. Snimili su trenutak kada razvija jufku bez oklagije što je mnogim ženama i profesionalnim bosanskim kuharima teško postići.

Bosanski specijalitet pita, poznata je širom svijeta i gotovo da nema osobe koja je probala, a da joj se nije dopala. Tajna umijeća lahkog razvijanja jufke krije se u dobro nauljenom tijestu koje treba da odstoji u toploj prostoriji.