Ovo je pravi starinski recept za neodoljivu pitu od jabuka koja se topi u ustima i miriše na djetinjstvo. Ispunite kuću mirisom cimeta koji, uz sočne jabuke i prhko tijesto, zove na bezbrižno druženje uz šoljicu čaja ili kafe.
Ova pita je toliko divna i svestrana da je možete jesti samu, a možete je poslužiti i uz kuglu sladoleda od vanilije.
Sastojci:
Prhko tijesto:
400 g oštrog brašna
200 g maslaca, ohlađenog
2 jaja
100 g šećera
100 g kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
½ limuna – korica
1 prstohvat soli
Nadjev:
100 g šećera
1 kg jabuka
2 kašikice ruma (nije nužno)
1 prstohvat cimeta
0,5 limuna – korica i sok
Priprema:
Zamijesite prhko tijesto.
U brašnu prstima razmrvite hladni maslac. Dodajte ostale sastojke pa umijesite tijesto i oblikujte ga u loptu. Umotajte u plastičnu foliju te stavite u frižider na pola sata.Pripremite nadjev
Ogulite jabuke, naribajte ih, pa stavite u lonac s ostalim sastojcima i propirjajte da ispari voda i nastane glatki, pomalo kašast nadjev.
Na ovaj način vam se prhko tijesto neće smočiti sokovima iz jabuka. Sklonite tavu s vatre čim primijetite da je tečnost iz tave isparila. Ostavite 20-ak minuta da se ohladi, taman dok valjate tijesto.Zagrijte pećnicu
Izvadite tijesto iz frižidera, te ga podijelite na dva jednaka dijela (možete to i prije nego ga stavljate na hlađenje).
Lim za pečenje nauljite i pobrašnite, a višak brašna otresite. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni.Razvaljajte
Jedan dio tijesta razvaljajte na dimenzije pleha kojeg koristite pa u njega stavite tijesto. Po tome rasporedite pirjane jabuke. Razvaljajte i drugi dio tijesta te ga stavite preko jabuka; izbodite viljuškom.Pecite
Stavite u pećnicu i pecite oko 45 minuta. Nakon što je pita gotova, izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.Poslužite
Pitu narežite na kockice i pospite šećerom u prahu. Poslužite, piše Azra.ba.