Magazin

Miriše na djetinjstvo: Recept za pitu od jabuka

Sezona je jabuka, ako ste napravili džem, a ne znate šta ćete sa ostatkom jabuka, donosimo vam jednu ideju.

FOTO: AZRA.BA
FOTO: AZRA.BA

Ovo je pravi starinski recept za neodoljivu pitu od jabuka koja se topi u ustima i miriše na djetinjstvo. Ispunite kuću mirisom cimeta koji, uz sočne jabuke i prhko tijesto, zove na bezbrižno druženje uz šoljicu čaja ili kafe.

Ova pita je toliko divna i svestrana da je možete jesti samu, a možete je poslužiti i uz kuglu sladoleda od vanilije.

Sastojci:

Prhko tijesto:

400 g oštrog brašna

200 g maslaca, ohlađenog

2 jaja

100 g šećera

100 g kiselog vrhnja

1 prašak za pecivo

½ limuna – korica

1 prstohvat soli

Nadjev:

100 g šećera

1 kg jabuka

2 kašikice ruma (nije nužno)

1 prstohvat cimeta

0,5 limuna – korica i sok

Priprema:

Zamijesite prhko tijesto.

U brašnu prstima razmrvite hladni maslac. Dodajte ostale sastojke pa umijesite tijesto i oblikujte ga u loptu. Umotajte u plastičnu foliju te stavite u frižider na pola sata.Pripremite nadjev

Ogulite jabuke, naribajte ih, pa stavite u lonac s ostalim sastojcima i propirjajte da ispari voda i nastane glatki, pomalo kašast nadjev.

Na ovaj način vam se prhko tijesto neće smočiti sokovima iz jabuka. Sklonite tavu s vatre čim primijetite da je tečnost iz tave isparila. Ostavite 20-ak minuta da se ohladi, taman dok valjate tijesto.Zagrijte pećnicu

Izvadite tijesto iz frižidera, te ga podijelite na dva jednaka dijela (možete to i prije nego ga stavljate na hlađenje).

Lim za pečenje nauljite i pobrašnite, a višak brašna otresite. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni.Razvaljajte

Jedan dio tijesta razvaljajte na dimenzije pleha kojeg koristite pa u njega stavite tijesto. Po tome rasporedite pirjane jabuke. Razvaljajte i drugi dio tijesta te ga stavite preko jabuka; izbodite viljuškom.Pecite

Stavite u pećnicu i pecite oko 45 minuta. Nakon što je pita gotova, izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.Poslužite

Pitu narežite na kockice i pospite šećerom u prahu. Poslužite, piše Azra.ba.