Zdravlje

Ova ‘superhrana’ smanjuje holesterol i poboljšava zdravlje, a rijetko je ko jede

Crveni kupus je ukusna „superhrana“ koja košta samo nekoliko eura, a nutricionist sa Klinike za mršavljenje i zdravlje, profesor Frenklin Džozef, otkrio je za Ekspres da ovo povrće može pomoći u snižavanju holesterola.

FOTO: PEXELS/FIETZFOTOS
FOTO: PEXELS/FIETZFOTOS

Crveni kupus takođe može učiniti čuda za zdravlje crijeva. Prepun vlakana, antioksidansa i antiupalnih jedinjenja, crveni kupus je povezan s poboljšanim varenjem, pa čak i nižim krvnim pritiskom.

Njegova intenzivna boja nije samo ukras, već pokazatelj visokog sadržaja polifenola i antocijanina, koji pomažu u borbi protiv upala i oksidativnog stresa.

– Crveni kupus je jedna od najpotcjenjenijih namirnica u prodavnici. Bogat je vlaknima, ima malo kalorija i prepun je jedinjenja koja podržavaju zdravlje crijeva, smanjuju holesterol lipoproteina niske gustine (LDL), poznatijeg kao “loš holesterol”, i jačaju zdrav imunitet. To je nevjerovatna hrana, posebno kad se uzme u obzir cijena – objasnio je profesor Džozef.

Prebiotička vlakna u crvenom kupusu hrane dobre bakterije u crijevima i pomažu u stvaranju uravnoteženog mikrobioma, koji je povezan sa svime – od varenja do mentalnog zdravlja.– Zdravlje crijeva igra ogromnu ulogu u svemu, od imuniteta do regulacije raspoloženja. Dodavanje nekoliko kašika sirovog ili blago kuhanog crvenog kupusa u obroke jednostavan je način da se to podrži – primijetio je stručnjak.

Pročitajte još

Pored toga što hrani crijeva, crveni kupus sadrži i jedinjenja slična sulforafanu, koji se nalazi u brokoliju, a za koja se vjeruje da igraju ulogu u smanjenju rizika od pojedinih vrsta karcinoma.

Tvrdnje profesora Džozefa o sposobnosti crvenog kupusa da snižava holesterol potkrepljuje i studija objavljena u časopisu Clinical Phytoscience 2019. godine. Ta studija je pokazala da je kod zečeva sa visokim holesterolom konzumacija ovog povrća pomogla u snižavanju nivoa holesterola.

Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

– Kod zečeva sa hiperholesterolemijom, listovi crvenog kupusa pokazali su značajno smanjenje nivoa holesterola, lipoproteina niske gustine i triacilglicerola u poređenju sa grupom koja je primala ekstrakt – naveli su autori studije.

– Listovi crvenog kupusa posjeduju veći potencijal za poboljšanje lipidnih profila i borbu protiv lipidne peroksidacije u odnosu na ekstrakt, što objašnjava njegovu sposobnost da spriječi iscrpljivanje endogenih antioksidativnih enzima SOD i CAT – zaključili su.

Još jedna studija, objavljena u časopisu Federacija američkih društava za eksperimentalnu biologiju, pokazala je da izuzetno mlade biljke crvenog kupusa takođe mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

– Ukratko, naši podaci podržavaju konzumaciju mikrozelenila crvenog kupusa koje modulira metabolizam holesterola, povećanje tjelesne mase i može pružiti zaštitu od hiperholesterolemije i kardiovaskularnih bolesti – navodi se u studiji.