Politika

Opozicija neće na razgovore s Dodikom: “Prije bih ušao u koncentracioni logor nego u koncentracionu vladu”

Pozivu novoizabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika svim parlamentarnim strankama da danas dođu na konsultacije oko formiranja nove Vlade RS, po svemu sudeći, neće se odazvati nijedna politička partija iz opozicije.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Svoj raniji stav oko bilo kakvih sastanaka ili pregovora s Dodikom prije par dana ponovio je lider liste “Za pravdu i red”, Nebojša Vukanović, koji je slikovito poručio da bi “prije ušao u koncentracioni logor nego u koncentracionu vladu” s aktuelnom vlašću u RS.

Na novinarsko pitanje da li će se odazvati na Dodikov poziv za razgovore o formiranju buduće Vlade Republike Srpske, Vukanović je takođe odgovorio odrečno.

“Mene su zvali iz skupštine da pitaju na koji mejl će mi poslati Dodikov poziv na konsultacije, što sam ja u startu odbio i rekao da me to ne interesuje, jer na sastanak kod uzurpatora ne idem. valjda je to svima jasno”, poručio je Vukanović.

Najveća misterija prethodnih dana postojala je oko toga da li će SDS prihvatiti Dodikov poziv na razgovore oko formiranja nove Vlade i izbora mandatara, budući da vršilac dužnosti predsjednika SDS, Milan Miličević, u prošlonedjeljnom intervjuu za Srpskainfo nije isključio mogućnost “odazivanja” SDS na sastanke koji su, kako je naveo, važni za Republiku Srpsku.

Iako je Miličević tada odbacio bilo kakvu mogućnost ulaska SDS u koncentracionu Vladu zajedno s SNSD i ostalim strankama iz vladajuće koalicije, on nije definitivno zatvorio vrata razgovorima između dva žestoko posvađana politička bloka u RS.

Međutim, govoreći nedavno o Dodikovom pozivu na sastanak u vezi formiranja nove izvršne vlasti, šef poslaničkog kluba SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Vukota Govedarica, rekao je da ta stranka “ne želi biti sastavni dio Dodikovog folklora koji se nastavlja”, a u kome su, prema njegovim riječima, učestvovali mnogi – od Christiana Schmidta do predsjednika CIK BiH, Suada Arnautovića.

“Ponižavajuće bi bilo poslije svega viđenog otići na te konsultacije, a da pri tome svi znamo da to nema nikakve veze s parlamentarnim konsultacijama. Lažni demokrata i lažni predsjednik može samo napraviti lažne i prividne konsultacije. Na takve konsultacije SDS neće ići” poručio je Govedarica.

Politički analitičar i direktor PR agencija “Pragma” iz Beograda, Cvijetin Milivojević, za Srpskainfo kaže da u kategoričnom odbijanju opozicije da o bilo čemu razgovara ili pregovara s Miloradom Dodikom jedino vidi “nastavak porinuća te političke opcije”.

“To posebno mislim kad govorimo o onom nacionalnom dijelu opozicije u Republici Srpskoj, a to je SDS. Moje mišljenje je da oni ne samo da su trebali prvi da se odazovu na Dodikov poziv, već da bi sam SDS trebalo da inicira takve stvari kao što su pregovori o koncentracionoj vladi, ali i da zahtijevaju da opozicija ima svoj udio u izvršnoj vlasti u Sarajevu, umjesto što ga odbijaju “na prvu loptu”. Jednostavno, ako imaju odgovornost prema građanima Republike Srpske, odnosno konkretno prema Srbima u RS, jer to su glasači SDS, ta stranka treba da traži ulazak u vlast, a ne da čekaju Dodikov poziv”, smatra Milivojević.

On tvrdi da bi pozitivan odgovor na Dodikov poziv za razgovore o formiranju nove Vlade Republike Srpske trebalo da daju i PDP, kao i lider liste “Za pravdu i red”, Nebojša Vukanović.

“Kako sam razumio, Nebojša Vukanović i njegova grupacija predstavljaju nacionalnu političku opciju. Mislim da je Vukanovićeva predizborna priča, koja je predstavljala kombinaciju “akcionaštva” i predstava, dosegla zenit i da bi on sada morao pokazati da li ima smisla za politiku ili ne. Na izborima je Vukanovićeva lista dobila ozbiljan poslanički klub i on u ovom trenutku mora da prelomi kako dalje. Kad je riječ o PDP, zaista ne razumijem sve odnose u toj stranci. Oni se sad, vjerovatno, bave problemima unutar partije i mogu donekle da razumijem njihovu rezervisanost prema razgovorima s Dodikom jer imaju preče probleme. Međutim, moje mišljenje je i da bi PDP, kao odgovorna, prodržavna i proentitetska stranka, trebala da se odazove na Dodikov poziv za razgovor”, kaže Milivojević.

On, takođe, predviđa da će u narednom periodu, ukoliko čelnici opozicije ostanu pri stavu da nema pregovora s Dodikom, u njihovim strankama nastaviti da se dešavaju “lomovi”, odnosno da će jedan broj njihovih sadašnjih poslanika i funkcionera preći u redove vladajućih.

“Vjerujem da će se desiti ono što se uvijek dešavalo poslije izbora u Republici Srpskoj, a to je da će dio pojedinaca iz opozicionih stranaka takođe željeti da se nađu na pobjedničkoj strani, i to je potpuno legitimno. Ne mora da bude simpatično, ali takve stvari viđamo ne samo u Republici Srpskoj i BiH, već i u zemljama regiona” kaže Milivojević.

Prihvati notifikacije