Politika

Da Dodik drži do riječi, Đokić, Klokić i Čubrilović više ne bi bili ministri

Kada bi se Milorad Dodik držao javno izrečene riječi, Petar Đokić više ne bi bio ministar u Vladi RS-a. I ne samo on.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ministri koji su imali dva mandata više neće biti ministri. Vrijeme je za nova imena, hvala im izjavio je lider SNSD i predsjednik RS-a, 22. novembra.

Međutim, prema gotovo izvjesnom spisku prijedloga imena za sastav nove Vlade, u njoj će ipak sjediti oni koji su već bili ministri dva mandata. Ili više mandata, ako se računaju kratki prekidi, piše Srpskainfo

Pomenuti Đokić je ministar prvi put postao 29. decembra 2010. kada je premijer bio Aleksandar Džombić. Tada je lider SPS bio ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

Đokić je ponovo izabran za šefa istog resora u Vladi Željke Cvijanović, 12. marta 2013. poslije odlaska Džombića. Đokić potom prelazi na čelo Ministarstva industrije, energetike i rudarstva 18. decembra 2014. takođe u vladi Cvijanovićeve, ali ovaj put u punom četvorogodišnjem mandatu.

Pogađate, Đokić je ponovo kandidat za ministra.

Sličan put imao je i Nedeljko Čubrilović, bivši kadar DNS, sada predsjednik DEMOS-a i kandidat za ministra saobraćaja i veza. Čubrilović je isti resor prvi put vodio u Vladi Milorada Dodika od 30. novembra 2006. Potom u Džombićevoj Vladi 2010, te u Vladi Cvijanovićeve od 12. marta 2013.

Nakon kraće pauze, kao predsjednik Narodne skupštine RS, Čubrilović je ponovo kandidat za šefa istog resora, ovaj put u drugoj Vladi Radovana Viškovića.

I unutar Dodikovog SNSD ima isličnih primjera. Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić je postao u Vladi Željke Cvijanović 2014. godine. Klokić je reizabaran 2018. u Vladi koju je vodio Radovan Višković, s tim što je resoru korigovan naziv – u Ministarstvo za evropke integracije i međunarodnu saradnju. Klokić je ponovo kandidat za ministra u istom resoru.