BiH

Federalni ministri odali počast ubijenoj mladosti u Tuzli: "Njihova ubistva trebaju biti trajni podsjetnik za mlađe generacije" (FOTO)

Na području grada zvanog Kapija granata je ubila 71 građanina Tuzle, a ranila ih 150.

FOTO: URED VLADE FBIH ZA ODNOSE S JAVNOSCU
FOTO: URED VLADE FBIH ZA ODNOSE S JAVNOSCU

Federalni ministri unutrašnjih poslova Ramo Isak, rada i socijalne politike Adnan Delić, energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, te za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić danas su uime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća odali počast ubijenoj mladosti.

U saopćenju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da su na današnji dan prije 29 godina pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) počinili masakr u Tuzli nad nedužnim civilima.

Na području grada zvanog Kapija granata je ubila 71 građanina Tuzle, a ranila ih 150. Samo nekoliko žrtava bilo je starije od 30 godina, dok je najmlađa žrtva Sandro Kalesić imao dvije i pol godine. Komemorativno obilježavanje posvećeno sjećanju na žrtve tragedije na Kapiji i sjećanju na sve civilne žrtve rata, počelo je polaganjem vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama na Slanoj banji, a zatim i na mjestu stradanja tuzlanske mladosti, na Kapiji.

Tradicionalno, u 20.55 sati, na sami čin nemilog događaja, oglasit će se i sirena – navodi se u saopćenju Ministarstva.

Ministar Isak je istakao da se svaki dan trebamo prisjećati strahota koje su pretrpjeli građani u svim gradovima Bosne i Hercegovine.

– Njihova ubistva trebaju biti trajni podsjetnik za mlađe generacije koje moraju znati istinu da se nikada više ne ponovi slična tragedija.

FOTO: URED VLADE FBIH ZA ODNOSE S JAVNOSCU
FOTO: URED VLADE FBIH ZA ODNOSE S JAVNOSCU
FOTO: URED VLADE FBIH ZA ODNOSE S JAVNOSCU
FOTO: URED VLADE FBIH ZA ODNOSE S JAVNOSCU
FOTO: URED VLADE FBIH ZA ODNOSE S JAVNOSCU
FOTO: URED VLADE FBIH ZA ODNOSE S JAVNOSCU

Naglasio je da je naša moralna obaveza da njegujemo sjećanje na rano prekinutu mladost i da učimo našu djecu da ne mrze, ali da pamte.

– Danas se sjećamo nevinih žrtava, uglavnom mladih na Kapiji u Tuzli, podsjećajući se na bolnu cijenu mržnje i ubijanja. Naša je dužnost da nikada ne zaboravimo ubijene civile, koji su naši sinovi, kćeri, prijatelji i sugrađani. Sjećanje na njih obavezuje nas da gradimo budućnost utemeljenu na miru, pravdi i poštovanju ljudskih prava – kazao je ministar Delić.

Ministar Lakić je istakao da se na današnji dan prisjećamo ubijene mladosti na Kapiji u Tuzli, odajući počast njihovim naglo prekinutim mladostima i životima.

– Kapija za nas Tuzlake nije samo mjesto tragedije ona je simbol naše tuge, ali i snage i otpornosti. Sjećanjem na naše mlade sugrađane jačamo odlučnost da izgradimo društvo zasnovano na miru, pravdi i međusobnom poštovanju, jer Tuzla je oduvijek bila mjesto susreta i spajanja – istakao je ministar Lakić.

Ministar Lokmić naglasio je da danas obilježavamo jedan od značajnih datuma, jedan od najbolnijih dana u tuzlanskoj historiji.

– Masakr na Kapiji ostaće upamćen kao jedan od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva tokom rata u Bosni i Hercegovini. Njegujmo, pamtimo i nikad ne zaboravljajmo – kazao je ministar Lokmić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.