BiH

Predstavništvo MO BiH u Bugarskoj sa ministrima odbrane 17 zemalja članica inicijative SEDM

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Mijo Krešić predvodio jepredstavništvo MO BiH na sastanku ministara odbrane država članica regionalne inicijative Ministaraobrane Jugoistočne Europe (South-East Defence Ministerial-SEDM), koji je održan danas u Sofiji, glavnom gradu Republike Bugarske.

Domaćin događaja bio je bugarski ministar obrane Dimitar Stoyanov sa zamjenicom TeodoromGenchovskom. Zamjenica ministra Genchovska je ujedno i predsjedateljica sekretarijata ove regionalneinicijative.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Na sastanku su sudjelovali ministri odbrane 17 zemalja članica inicijative SEDM, kao i međunarodneorganizacije: RACVIAC, UNDP-SEESAC. Teme razgovora bile su budućnost i unaprijeđenjeregionalne suradnje pod okriljem SEDM-a, kao i utjecaj rata u Ukrajini na regionalnu sigurnost.

Cilj inicijative SEDM je promoviranje regionalne suradnje i dobrosusjedski odnosa, jačanjeregionalnih kapaciteta obrane i zajedničkih aktivnosti kroz posebne projekte unutar ove inicijative, kaoi uspostavljanje veza radi olakšavanja euroatlantskih integracija. Ministarski sastanak u ovom formatuse održava jednom godišnje, a za period od 2021. do 2023. godine zemlja predsjedatelj je RepublikaBugarska.

U sastavu predstavništva MO BiH bio je i sekretar MO BiH Muhamed Smajić te šefica Odsjeka zabilateralnu i multilateralnu saradnju u MO BiH Senka Zeljaja.

Prihvati notifikacije