BiH

Ko je za Dodika podoban novinar, a ko nije?

Vlast Srpske zna da Zakon nije dobar, ali ne odustaju od kazni za neistomišljenike.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

“Ja ne tvrdim da je to savršen zakon i uviđam elemente koje treba iskorigovati”, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Pod velikim pritiskom javnosti, predsjednik Vlade Radovan Višković priznao je da postoji mogućnost da se Prijedlog zakona izmijeni. Istakao je da postoje i dobri i loši novinari. Kaže, dobre neće dirati, ali će spriječiti reket.

“Ja to javno kažem, reket. Ako platite neću vas dirati, ako ne platite bićete predmet spekulacija. Smatram da novinari nisu oni koji rade na blogovima i portalima, nego su slobodni strijelci. I ovo pitanje će biti riješeno”, rekao je Višković za BNTV.

Ko zna šta je sve Vlada do sada ozakonila u svoju korist, jer nije bilo dovoljno jakog reagovanja naroda. Zato novinari glasno i jasno ukazuju da usvajanjem ovog zakona vlast uvodi diktatiru sa odsustvom slobodnog mišljenja.

“Svi možemo očekivati inspektore MUP-a Srpske pred svojim vratima, pogotovo ako pomenemo članove porodice. 120 hiljada maraka je pominjanje Gorice Dodik. Ili Igora Dodika”, rekla je novinarka Vildana Selimbegović.

Da li je ovo prijetnja privatnoj komunikaciji i ličnim građanskim slobodama – pita novinarska struka?

“Kriminalizacija klevete je neprecizno definisana, nije definisano koji su privatni prostori, zaštićeni, u domu, u kafani sa prijateljima, na slavi ili u neformalnoj grupi”, kaže novinar Radmila Žigić.

Urušavanje građanskih sloboda u stezanje obruča oko novinara i drugih kritički nastrojenih građana vodi direktno u medijski mrak, ističu predstavnici sedme sile.

“To znači smrt novinarstvu, to znači medijski mrak u onom smislu da ćemo biti primorani da pužemo pred političkim liderima, jer oni to i hoće. Oni su nas doveli do jako lošeg ekonomskog položaja, sve medije. Onda su počeli da ucjenjuju i vrbuju medije”, kaže Selimbegovićeva.

Žigićeva dodaje da je što se medija tiče, kako kaže, šteta nepopravljiva.

Struka kaže da, ako zakon bude usvojen, pojaviće se niz novih problema, a javnosti će biti vezane ruke jer, kako navode, dok organi reda budu zauzeti lovom na vještice, velike zvjerke poput lopova i dilera moći će komotno da rade “svoj posao”.

“Taj inpektor će se baviti klevetama, a neće se baviti time ko prodaje drogu, ko obija banku, korupcijom, možda je to cilj, a u stvari bi trebalo da bude obrnut cilj. Daj da riješimo te krupnije probleme”, rekao je advokat Zoran Perić.

Što smo bliže sjednici NS RS na kojoj treba da se raspravlja o Nacrtu zakona o kleveti kao krivičnom djelu, predlagači zakona nervozniji.

Tako je ministar pravde Miloš Bukejlović tokom zvanične posjete Doboju. bukvalno, zaobišao novinare i nije se pojavio na najavljenoj pres-konferenciji.

Prihvati notifikacije