Politika

Dodik zbog imovine prijeti otcjepljenjem, a njegovi saradnici o referendumu iduće godine

Šef predstavništva entiteta Republika Srpska u Moskvi Duško Perović rekao je da bi RS iduće godine mogla održati referendum o nezavisnosti ukoliko Zapad i visoki predstavnik, ne prestanu sa pritiskom na Srbe.

FOTO:  SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Suprotno je to od onog što je njegov šef Milorad Dodika kazao sedmicu dana ranije.

“RS će se boriti na legalan i nenasilan način, štititi svoja prava garantovana Dejtonskim sporazumom i Ustavom. Naravno, referendum – to će biti prinudna mjera”, rekao je Perović za ruski list “Izvestija”.

Optužio je Sarajevo da RS “oduzima” imovinu, fabrike, šume, seoska domaćinstva, industriju.

“Žele da svu imovinu preregistruju na BiH, iako prema Ustavu BiH nema imovinu”, rekao je Perović.

On je rekao da poslije mogućeg referenduma o nezavisnosti RS-a ovaj entitet neće odmah proglasiti nezavisnost, prenosi Klix.ba

“Putem referenduma se izražava volja naroda. Za nezavisnost je neophodna odgovarajuća politička i ekonomska priprema. Osim toga, potrebna je odgovarajuća odluka Narodne skupštine RS-a. Samo ona može proglasiti nezavisnost”, dodao je Perović.

Dodik je prošle sedmice kazao da će u slučaju da Christian Schmidt nametne Zakon o državnoj imovini Narodna skupština RS-a odmah proglasiti nezavisnost.

“Odbijamo bilo kakav prijedlog da razgovaramo o imovini i da se prihvati nametnuti zakon od lažnog visokog predstavnika. Ukoliko nametne, odmah će biti organizovana posebna sjednica i proglasit će nezavisni status RS-a. Održat će se sjednica Narodne skupštine i odmah nakon toga proglasiti nezavisni status RS-a”, rekao je Dodik.

Prihvati notifikacije