Jet set

ODLAZAK LEGENDE Napustio nas je "Dumbledore"

Danas je u 82. godini života umro Sir Michael Gambon, koji je inače najpoznatiji po ulozi Albusa Dumbledorea, direktor Hogwartsa - imaginarne škole čarobnjaštva iz serijala "Harry Potter".

FOTO: EPA/DANIEL DEME
FOTO: EPA/DANIEL DEME

Sir Michael se također pojavio u Fantastic Mr Foxu, igrao je francuskog detektiva Maigreta i glumio u The Racing Detective, prenio je N1.

Njegova udovica i sin rekli su da je njihov “voljeni muž i otac” umro mirno u krugu porodice nakon što je obolio od upale pluća.

Njegova udovica Lady Gambon i sin Fergus rekli su da je njihov “voljeni muž i otac” umro u miru sa svojom porodicom uz njega nakon što je obolio od upale pluća.

Pored glavne uloge u Harryu Potteru, zasnovanom na romanima JK Rowling, Sir Michael je igrao francuskog detektiva Julesa Maigreta u ITV seriji Maigret. Poznat je i po ulozi Philipa Marlowa u filmu The Singing Detective Dennisa Pottera na BBC-a.

Karijeru je započeo kao jedan od originalnih članova Kraljevskog nacionalnog teatra u Londonu, a potom je glumio u brojnim Shakespeareovim komadima. Proglašen je vitezom za zasluge u industriji zabave 1998..

Prihvati notifikacije