BiH

Obilježavanje 31. godišnjice zločina nad logorašima na Korićanskim stijenama: "Rekli su da ih vode na razmjenu..."

Manifestacija obilježavanja i pamćenja 31. godišnjice strijeljanja 224 logoraša, na Korićanskim stijenama na planini Vlašić, bit će upriličena sutra, 21. augusta.

FOTO: FENA
FOTO: FENA
Ilustracija

Organizatori manifestacije su članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalni Savez udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženje logoraša “Prijedor `92.”, Udruženje logoraša Kozarac, te Udruženje porodica poginulih i nestalih “Vrbanja Kotor Varoš” Travnik.

– Zločin nad logorašima su počinili pripadnici Interventnog voda policije Republike Srpske iz Prijedora, uz izgovor ”da logoraše vode na razmjenu“. Po dolasku na lokaciju Korićana, zločinci odvode grupe logoraša nad ponor, a zlodjelo otpočinju naredbom logorašima da se poredaju i kleknu nad ponor Korićanskih stijena. Pucnjevima u leđa logoraša, i uz povike pripadnika policije da oni ovdje mjenjaju ”mrtve za mrtve, i žive za žive“, po drugi put ih ubijaju padom u ponor Korićana, a treći put ubijaju preživjele, bacanjem bombi za njima u ambis – podsjećaju organizatori manifestacije.

U cilju nastavka borbe za zajedničku državu, dodaje se u saopćenju, za sve one koji je takvom i osjećaju, pozivamo sve aktere, domaće i strane, da daju svoj aktivan doprinos i podršku radu Savezu, a u tom smislu najbitniji momenat je Zakon o zaštiti žrtava ratne torture. Samo zajedno, udruženim antifašističkim snagama, ćemo pobjediti u iskonskoj borbi između dobra i zla. Udružimo se u dobru i svijetloj istini, a ne u mraku srednjovjekovnih shvatanja i dogmi – poručuju iz Saveza logoraša BiH.

Prihvati notifikacije