Svijet

Bill Clinton: Ubijenim Srebreničanima nadoknadimo godine izgradnjom sigurnijeg svijeta

Bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton istakao je da je najveća počast koju svi mogu odati za više od 8.000 muškaraca i dječaka ubijenih u genocidu u Srebrenici je da se izgradi budućnost vrijedna sjećanja na njih.

FOTO: EPA-EFE/BONNIE CASH / POOL
FOTO: EPA-EFE/BONNIE CASH / POOL

Kazao je to na obilježavanju 20 godina od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica Potočari, spomen-obilježja i mezarja za žrtve genocida.

– Nadoknadimo im godine koje ne proživješe izgradnjom svijeta u kojem su sva djeca sigurna i voljena i imaju priliku ostvariti vlastite snove, u kojima pobjeđuje saradnja, a ne sukob, i u kojem različiti ljudi žive zajedno kao istinski partneri. Još uvijek vjerujem da je takva budućnost moguća i uvijek ću biti uz vas da zajedno radimo i pretočimo je u stvarnost – kazao je Clinton u obraćanju.

Istakao je da nikada neće zaboraviti sudjelovanje u njegovom otvaranju 2003. godine.

– Kao što sam rekao tog dana, nadao sam se i molio da će ovo mjesto biti ozbiljan podsjetnik cijelom svijetu na našu zajedničku ljudskost, a tokom ovih dvadeset godina Memorijalnog centra i jeste upravo to još mnogo više – kazao je.

Clinton je istakao da je Memorijalni centar mjesto sjećanja i promišljanja, trajnog odavanja počasti izgubljenim životima i svečanog obećanja da svi moraju biti na oprezu kako se takve strahote ne bi ponovile više nikada ni u Bosni i Hercegovini ni bilo gdje drugo.

Zahvalio je svima koji su doprinijeli da Memorijalni centar postane ono što je danas i što će biti uvijek.

Ovaj memorijalni kompleks, smješten u Potočarima nedaleko od Srebrenice, osnovan je Odlukom visokog predstavnika, a zvanično ga je 20. septembra 2003. godine otvorio Bill Clinton, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Centar je osnovan kao memorijalni kompleks čija je uloga njegovanje i čuvanje sjećanja na nevine žrtve genocida, a koji je, istovremeno, i svojevrsni podsjetnik i opomena budućim generacijama kako se tako što više nikome i nikada ne bi ponovilo.

Prihvati notifikacije