Sarajevo

Obilježena 31. godišnjica pogibije Ramiza Salčina, "Zlatnog ljiljana" i heroja odbrane Sarajeva i BiH

Prigodnim programom, te odavanjem dužne počasti na području Mjesne zajednice Saraj-Polje, danas je obilježena 31. godišnjica od pogibije komandanta Teritorijalne odbrane Novi Grad, brigadira Armije RBiH i nosioca najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” Ramiza Salčina.

FOTO: VLADA KS
FOTO: VLADA KS

Porodica, prijatelji, saborci, kao i predstavnici kantonalne i općinske vlasti, te boračkih udruženja još jednom su se, 31 godinu poslije, s velikom tugom prisjetili heroja odbrane Bosne i Hercegovine koji je dao nemjerljiv doprinos u odbrani domovine, posebno u vrijeme kada se osnivala Armija RBiH.

U ime Kantona Sarajevo, na mjesto pogibije cvijeće su danas položili predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, skupštinski zastupnik Jasmin Šaljić i ministar za boračka pitanja Omer Osmanović.

“Ramiz Salčin bio je aktivni učesnik pripreme i organizacije odbrane Sarajeva, kao i ostatka Bosne i Hercegovine.

Rođen je 13. maja 1954. godine u selu Gornji Igri kod Gacka. Odigrao je važnu ulogu u organizaciji odbrane na prostoru sarajevske općine Novi Grad, te je obnašao dužnost prvog komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad. Prije 31 godinu, Ramiz Salčin ubijen je snajperskim metkom agresora ispaljenim iz Nedžarića. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Armije RBiH ‘Zlatnim ljiljanom’, a kao pripadnik oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine koji je u borbi protiv neprijatelja izvršio djela u kojima je došla do snažnog izražaja njegova lična hrabrost dodijeljen mu je i ‘Orden zlatnog grba s mačevima’. U čast njemu, jedan trg i ulica u Sarajevu nose naziv Ramiz Salčin”, naveo je predsjedavajući Okerić, u prisjećanju na heroja odbrane Sarajeva i BiH.

Ministar Osmanović je, ovom prilikom, naglasio kolika je cijena slobode, za koju su borci Armije RBiH davali i svoje živote, a koju plaćamo i danas. Naglasio je da ne smijemo zaboraviti na žrtvu naših boraca, te da moramo pružiti otpor nepravdi koja im se dešava, kao i svima nama.

“Dok danas stojimo ovdje i slavimo ime heroja Ramiza Salčina, svjedoci smo napada na naše časne branitelje, i ovih dana ne možemo a da se ne zapitamo, da li su naši heroji svoje živote položili uzaludno i koja je bila cijena slobode koju smo tada platili. Istovremeno, moramo svakodnevno podsjećati na važnost odbrane Bosne i Hercegovine, koja kao što vidimo traje i danas.

Vizionar, nazvat ću tako rahmetli Ramiza Salčina, prepoznao je tada opasnost, bio pokretačka snaga tih godina, i branio narod koji mu je vjerovao. Stoga danas, 31 godinu poslije, mi moramo biti ta ista pokretačka snaga koja pruža otpor na nepravdu koja nam se događa. Potrebno nam je malo i neustrašivosti, koju su imali tada naši najveći heroji, ne dozvolimo da nas savlada zaborav, i budimo trajni prenosioci istine našim naraštajima. Naposljetku, pozvao bih sve, da se zajednički uključimo u jačanje kulture sjećanja, ali i jačanje institucija, kako bi se zaustavio ovaj svojevrsni egzodus naših časnih sinova, koji nisu tražili rat, nisu tražili agresiju, i koji su samo branili svoje i naše živote. Naši heroji i njihova imena su čista i uzvišena, bez mrlje u historiji”, poručio je ministar Osmanović.

Današnje obilježavanje nastavljeno je polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju Kovači, gdje je i ukopan Ramiz Salčin, dok će u multimedijalnoj sali općine Novi Grad večeras premijerno biti prikazan dokumentarni film Avde Huseinovića “Sudbonosni 8. juni – 30 godina poslije”.