BiH

Ko je BiH predstavljao na otvaranju Konferencije „Put svile“ u Kini

Ambasador Bosne i Hercegovine u Narodnoj Republici Kini Siniša Berjan, na poziv guvernera Gansu provincije, učestvovao je od 05. do 07. septembra 2023. godine na 6. međunarodnoj kulturnoj izložbi „Put svile“, koja se održala u gradu Dunhuangu na sjeverozapadu Kine.

FOTO: MVP BIH
FOTO: MVP BIH

Ambasadoru Berjanu ukazana je čast da bude jedan od četiri uvodna govornika na glavnoj konferenciji ove međunarodne izložbe, u čijem je fokusu bila trgovina i kulturna saradnja između zemalјa duž „Puta svile“.

U svom obraćanju ambasador Berjan je naglasio brojne benefite Inicijative „Jedan pojas, jedan put“, koja ima za cilј da ojača ekonomsku, političku i kulturnu saradnju zemalјa duž starog „Puta svile“. Ambasador je istakao da BiH od samog početka aktivno podržava i učestvuje u aktivnostima Inicijative, u okviru mehanizma saradnje između Kine i zemalјa centralne i jugoistočne Evrope (tzv. 14+1), te je naveo i brojne projekte koji promovišu održivi razvoj, pomažu razvoj lokalne ekonomije i pozitivno doprinose zaštiti životne sredine. Takođe, ambasador je istakao opredjelјenost BiH za unapređenje saradnje sa Kinom u svim sektorima, kao i sa ostalim zemlјama učesnicama Inicijative, te se zahvalio domaćinima na odličnoj organizaciji cijelog događaja.

Manifestaciji je prisustvovalo oko 1300 učesnika iz više od 50 zemalјa.

Prihvati notifikacije