Sarajevo

Nova poskupljenja na Baščaršiji: Bosanska kafa u nekim ugostiteljskim objektima skuplja nego gazirana pića!?

Rast cijena kako u Sarajevu tako i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine nije ništa novo. Svakog dana, neki artikal u marketu skuplji je nego što je bio jučer.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Ilustracija

S druge strane, primanja građana su nesrazmjerna sa ovim porastom. No, i u tome građani nalaze opciju, kupuje se manje nego inače, ali šta je sa kafom?

Kafa je merak i ćeif, tradicionalno piće koje jednostavno svi piju i nije logično da cijena u ugostiteljskim objektima bude visoka. No vlasnici kafića na Baščaršiji ne bi se složili.

Ekipa Bosnainfo uvjerila se kako je u nekim ugostiteljskim objektima na Baščaršiji u poznatoj ulici Trgovke, cijena bosanske kafe čak 6 KM, a gazirana pića kreću se od 3 do 4 KM.

Pročitajte još

Pitali smo konobara kako je moguće da su gazirani napitci jefitniji nego bosanska kafa odgovorio je kako nije do njega.

“Cjenovnik je promijenjen, sva pića su skuplja nego inače, jer su i nama nabavne cijene skuplje. U svakom slučaju ne morate naručiti bosansku kafu, ima i espresso kafa, ona je jeftinija”, govori nam konobar.

No nelogično je da fildžan kafe platite 6 KM, kad to nije realna cijena. Pola kilograma kafe u marketima kreće se uglavnom od 7 KM pa naravno do 10 KM (zavisi koju kafu želite), a koliko se tek kafa može napraviti, neuporedivo, no, sve ima svoju cijenu.

I ovo nije jedini kafić, mnogi ugostiteljski objekti na Baščaršiji podigli su cijene svojih usluga, tako da u užoj jezgri grada bosansku kafu nigdje nećete naći za 2 KM, dok espresso kafu hoćete.

Ali s druge strane ovo je glavni grad, stara jezgra grada je fokus turistima i logično da je skuplje, kad susjedi mogu dizati cijene, što ne bi i Sarajevo, no ipak, ok da je turistima skuplje, no mnogo je to za lokalno stanovništvo?

Prihvati notifikacije