Život

Naučno istraživanje: Koliko koraka treba praviti sedmično ako želite duže živjeti?

Prehodate li jednom ili dvaput sedmično oko 8000 koraka, možete znatno uticati na smanjen rizik od rane smrti, pokazala je nova američka studija.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Tjelovježba se redovno povezuje s nižim rizikom od smrtnosti, no u ovom istraživanju, objavljenom u časopisu JAMA, proučavale su se zdravstvene koristi od intenzivnog hodanja samo nekoliko dana u sedmici. Istraživači s Kyotskog univerziteta i Univerziteta u Kaliforniji analizirali su podatke prikupljene od 3100 odraslih Amerikanaca.

Šta je pokazala studija?

Rezultati su pokazali da je u onih koji su hodali 8000 koraka sedmično ili dva dana u sedmici vjerojatnost od smrti u desetgodišnjem periodu za 14,9 posto manja nego u grupi koja to nije prakticirala. U osoba koje su hodale 8000 koraka ili više, tri do sedam dana u sedmici rizik od smrtnosti bio je i niži – 16,5 posto. Najveće su zdravstvene koristi od ovakvoga hodanja imali sudionici stariji od 65 godina.

Naučnici su povezali hodanje od oko 8000 koraka u sedmici jednom ili više puta sa smanjenim rizikom i od smrti od bilo kojeg uzroka, uključujući i kardiovaskularne bolesti. „Ovi rezultati ukazuju na to da pojedinci mogu ostvariti znatnu zdravstvenu korist hodanjem samo nekoliko dana u sedmici“.

3100 učesnika u studiji

U istraživanju su korišteni podaci iz 2005. i 2006. godini i u njemu je učestvovalo 3100 osoba, a podaci o njihovoj smrtnosti ispitani su 10 godina nakon istraživanja. Među učesnicima istraživanja 632 osobe nisu hodale nijedan dan u sedmici, 532 ih je prehodalo oko 8000 koraka jedan do dva dana u sedmici, a 1937 ih je toliko hodalo tri do sedam dana u sedmici.

Prema podacima klinike Mayo, prosječni Amerikanac dnevno hoda 3000 do 4000 koraka. Uz to se pokazalo da hodanje kao redovna aktivnost može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti, pretilosti, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i depresije.

Prihvati notifikacije