Region

Na Kosovu počeo Međunarodni forum za žene, mir i bezbjednost, Osmani: Za žene je borba za pravdu životna misija

Nasilje nad ženama tokom ratnih sukoba glavna je tema drugog izdanja Međunarodnog foruma za žene, mir i bezbjednost, koji je otvoren danas u Prištini.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Ovogodišnji forum, pod patronatom predsjednice Kosova Vjose Osmani, okupio je oko hiljadu učesnika iz više od 40 zemalja, među kojima su i predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, predsjednik Albanije Bajram Begaj i premijer Sjeverne Makedonije Talat Xhaferi.

Osmani je na otvaranju izjavila da je za žene borba za pravdu životna misija. Naglasila je da je glavna tema foruma nasilje koje se tokom ratnih sukoba sprovodi nad ženama.

Pročitajte još

“Žene zahvaćene usred sukoba trpe nezamislive teškoće, gube svoje domove, gube svoje voljene, gube svoje živote. Međutim, usred haosa postoji duh koji ostaje nesalomiv. One se neumorno bore za opstanak, bore se da zaštite druge, svoje porodice, bore se za svoje zemlje i što je najvažnije, bore se za slobodu“, naglasila je kosovska predsjednica.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Pirc Musar rekla je da pozdravlja osnivanje Regionalnog centra izvrsnosti za žene, mir i bezbjednost na Kosovu i dodala da se seksualno nasilje mora osuditi.

Slovenačka predsjednica je izrazila zabrinutost stanjem žena širom svijeta, koje su zbog ratnih sukoba postale izbjeglice. Posebno se osvrnula na ratne krize u Ukrajini i Pojasu Gaze, istakavši da su žene u Gazi izgubile skoro sve, mir, bezbednost, sklonište, hranu, vodu, a hiljade njih su izgubile i svoje živote.

Pirc Musarje navela da njena država ima feminističku spoljnu politiku i u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija sve probleme posmatra iz perspektive rodne ravnopravnosti. Istakla je da je potrebno podizanje svijesti za sve ono što je vezano za seksualno nasilje u konfliktu.

“U Srebrenici, u Bosni i Hercegovini, i danas u Ukrajini i Gazi, daleko sam od toga da budem ubjeđena da će ovakva taktika da nestane. Moramo da budemo predani i da nikada ne treba da gubimo nadu i da budemo odlučni što se tiče djela protiv žena, a muškarci bi trebali da nam pomognu u ovom poduhvatu”, kazala je predsjednica Slovenije.

Pirc Musar je istakla da je još uvijek jako malo žena na visokim političkim pozicijama, te je kazala da su Slovenija i Kosovo među rijetkim državama u kojima su predsjednice žene.

Predsjednik Albanije Begaj istakao je da je Zapadni Balkan bio svjedok krvavih sukoba koji su ostavili neizbrisive tragove i zauvijek će ostati u istorijskom sećanju. Naglasio je da su među onima koji su iznijeli teret ovih sukoba bile i žene.

“Žene su bile meta nasilja i torture, kao i predmet etničkog čišćenja. Ovi sukobi služe nam kao bolni podsjetnici na cijenu koju smo tako skupo platili, posebno žene. Danas smo se okupili na Kosovu da ponovimo našu posvećenost saradnji, napretku i održivom razvoju koji su važni za promovisanje mira i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu“, kazao je Begaj.

Dodao je da su žene imale posredničku ulogu u miru i solidarnosti te da su danas na različite načine uključene u politički život, biznis i građansko društvo.

Premijer Sjeverne Makedonije Xhaferi rekao je da njegova zemlja, kao aktivna članica NATO-a, podržava sprovođenje politike za žene, mir i bezbjednost.

Xhaferi je istakao da je nesporno da rodna pitanja u Sjevernoj Makedoniji u velikoj meri dobijaju prostor i postaju prioritet kroz reforme koje je Vlada počela da sprovodi 2017. godine i prije punopravnog članstva u NATO.

“Mir se smatra kontinuiranim procesom za koji se mora raditi, a ne ciljem koji se mora postići. I ja se slažem sa ovom teorijom i sa istom izjednačavam rodnu ravnopravnost u bezbjednosti“, naglasio je Xhaferi.

Kao uspjeh u ovom pogledu naveo je i učešće žena na ključnim pozicijama institucijama u Sjevernoj Makedoniji.

Drugo izdanje Međunarodnog foruma za žene, mir i bezbjednost, koji će trajati dva dana, okuplja lidere, stručnjake, akademike, predstavnike civilnog društva, influensere, mlade i druge interesne grupe sa Zapadnog Balkana i šire s ciljem da se razgovara o aktuelnim globalnim izazovima, sa akcentom na rješavanje problema seksualnog nasilja nad ženama u vezi sa sukobima.

Ovaj forum predstavlja jedno od obaveza kosovskih institucija sa Samita za demokratiju, koji organizuje predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i služi za razmjenu najboljih praksi, kao i za razvoj strategija i kreiranje novih okvira za akcije u cilju bezbjednosti i mira u Evropi i šire.