Region

Osmani iz Antalije poručila: "Oči Rusije uprte u Balkan, žele novi..."

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je na panelu u okviru Diplomatskog foruma u Antaliji da u svim ratovima i sukobima stradaju nevini ljudi, žene i djeca, javlja Anadolu.

FOTO:  FACEBOOK/VJOSA OSMANI
FOTO: FACEBOOK/VJOSA OSMANI
Arhiva

Osmani je bila jedan od govornika na panelu lidera pod nazivom “Fokus na diplomatiji u vrijeme krize” na kojem je posebno naglašen značaj dijaloga i diplomatije za polarizirani svijet zbog pada povjerenja u međunarodni sistem.

Predsjednica Kosova istakla je da se njena zemlja uvijek zalagala za mirovne pregovore kako bi se rat na Kosovu okončao što prije.

Ističući značaj podrške prijateljskih zemalja u turbulentnim vremenima, Osmani je rekla da pridaju poseban značaj uspostavljanju partnerstva s akterima poput Evropske unije (EU), Turkiye i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Osmani je kazala da je Kosovo veoma mlada država, dodajući da se u diplomatiji čak i mali dobici mogu smatrati pobjedom.

“Ne možete odjednom dobiti sve”, rekla je.

Istakla je da podrška zemljama koje prolaze kroz teška vremena ne bi trebalo da bude jednokratna.

“Za nas je zaista bio veliki dobitak što su međunarodno javno mnijenje i međunarodna zajednica stali uz nas i potom uspostavili mir”, rekla je Osmani.

Naglasila je da moramo shvatiti da u svim ratovima i sukobima stradaju nevini ljudi, žene i djeca.

Pročitajte još

Istakla je da Kosovo snažno pokušava da održi mir i stabilnost u zemlji, zajedno sa svim zainteresovanim stranama.

“Oči Rusije su uprte u Balkan i želi da otvori novi front protiv Zapada“, kazala je.

Dodala je da će ishod rusko-ukrajinskog rata biti primjer za cijeli svijet, napominjući da podržava mir koji traži Ukrajina i svjetski poredak zasnovan na vladavini prava.

Osmani je rekla da bi širenje sukoba u regionu ohrabrilo ruskog predsjednika Vladimira Putina i da to treba spriječiti.

“Mislim da diktatori ne misle o svom narodu. Bivši predsjednik Jugoslavije Slobodan Milošević je takođe izgubio stotine hiljada svojih vojnika, ali je mislio samo na sebe. Putin je takođe izgubio stotine hiljada vojnika, ali misli samo na sebe”. kazala je.

Na istom panelu obratili su se i bugarski predsjednik Rumen Radev i predsjednik Somalije Hassan Sheikh Mohamud.

Diplomatski forum u Antaliji (ADF) će u naredna tri dana okupiti učesnike iz 147 država i još jednom biti glavno globalno stjecište diplomatije.

Treći Diplomatski forum u Antaliji počeo je danas i tokom trodnevnog programa će okupiti blizu 4.500 učesnika, uključujući 19 šefova država, 73 ministra i 57 predstavnika međunarodnih organizacija.

Prihvati notifikacije