Retrovizor

Na današnji dan poginuo predsjednik Makedonije Boris Trajkovski kod Mostara

Boris Trajkovski je tragično stradao na današnji dan 2004. godine u padu aviona zajedno sa saradnicima prilikom putovanja na Međunarodnu investicijsku konferenciju u Mostaru.

FOTO: SRNA / ARHIV
FOTO: SRNA / ARHIV

Poginuli su i savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, najprije je zaključila da je uzrok pada aviona bila proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, a koja je dovela do toga da avion udari u brdo.

Kasnije je zaključeno i da su piloti počinili sedam kobnih pogrešaka. Tužilaštvo BiH nikoga nije optužilo za nesreću kod Mostara.

Boris (Kiril) Trajkovski je makedonski političar i predsjednik Makedonije od 1999. do svoje smrti. Rođen je u metodističkoj porodici, te je završio Pravni fakultet u Skoplju, da bi 1980. godine specijalizirao u SAD-u. Do 1997. godine vršio dužnost vođe pravne službe poduzeća Sloboda u Skoplju. Jednu godinu bio je i šef kabineta skopskog gradonačelnika, a do 21. decembra 1998. godine vršio je dužnost zamjenika ministra vanjskih poslova.

Prihvati notifikacije