Retrovizor

Na današnji dan otvorena palata Direkcije pošta u Sarajevu

Zgrada je izgrađena 1913. godina u periodu Austro-ugarske vladavine kao vojna pošta.

FOTO: HISTORIJA.BA
FOTO: HISTORIJA.BA

Pripada secesijskoj arhitekturi koja je nastala oko 1900. godine kroz grupe mladih arhitekata i umjetnika iz Beča, i koja se distancirala od klasičnog stila i krenula novim putevima u arhitekturi i umjetnosti. Ovoj je inovativnoj grupi pripadao i projektant zgrade Josip Vancaš.

1914. godine je izvršen atentat na Franza Ferdinanda prestolonasljednika koji je trebao da otvori novosagrađenu vojnu poštu. Iz te novoizgrađene vojne pošte je u svijet telegrafski poslana vijest o atentatu na Franz Ferdinanda.

Pročitajte još

Prije Drugog svjetskog rata bilo je 188 poštanskih ureda telegrafa i telefona u BiH. U posljednjoj deceniji prije Drugog svetskog rata posebno je razvijena telefonska mreža. Skromni počeci uvođenja automatske telefonske centrale zabilježeni su u Sarajevu, Ilidži i Trebinju.

Na zgradi su se već 1941. godine desila manja razaranja na krovnoj konstrukciji i fasadi usljed ratnih dejstava. Ali početkom agresije na Bosnu Hercegovinu 1992. godine došlo je do totalne devastacije. U požaru je zgrada izgorjela sa kompletnom opremom, a ostali su samo zidovi.

Agresor je zapaljivim projektilima uništio glavnu poštu i niz drugih objekata, koji su imali izuzetnu istorijsku, kulturnu, arhitektonsku i materijalnu vrijednost, a Sarajevo je, komunikacijski, bilo “odsječeno” od ostatka svijeta.

U toku rata se pristupilo primarnoj zaštiti zgrade od daljnjih oštećenja, poslije toga se pristupilo izradi projekta sanacije, restauracije i rekonstrukcije. Zgrada je obnovljena 2001. godine.