Magazin

Može li se voda pokvariti?

Gotovo svako ima otvorenu flašu vode koja stoji negdje.Bilo pored kreveta, na stolu ili u autu - većina ljudi uvijek ima flašu vode koja je negdje u blizini. Uostalom, važno je i ovo: treba da pijemo najmanje dva litra vode svaki dan kako bismo bili dovoljno hidrirani – posebno u toplim danima.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Ali boce vode često ostaju otvorene neko vrijeme. Uzimanje gutljaja vode iz napola pune flaše može se na prvi pogled činiti bezazlenim. Ali može li se i voda pokvariti?

U osnovi, mineralna voda je strogo nadzirana namirnica, svježe otvorena uvijek se može piti bez zadrške – čak i ako je boca dugo bila na toplom mjestu. Međutim, postoji i rok mineralne vode. To je propisano zakonom u Pravilniku o mineralnim i stolnim vodama. To je dvije godine u staklenim bocama i oko godinu u PET bocama. Ako se mineralna voda čuva na hladnom i tamnom mjestu – po mogućnosti u frižideru – obično se može piti dugo nakon što prođe rok.

Pročitajte još

Ali šta je sa otvorenim bocama? Poznato je da voda iz otvorene flaše nakon kratkog vremena ima okus ustajale. To je zato što se hemijski sastav vode mijenja čim kiseonik uđe u bocu. Kao rezultat, pH vrijednost vode opada i razvija se kiselkast okus. Ovo nije štetno, utiče samo na okus.

Ipak, sa zdravstvenog stajališta, preporučljivo je što prije piti otvorene boce s vodom. Ako je boca otvorena, mikroorganizmi mogu ući u nju. Ako pijete direktno iz boce, bakterije također mogu ući u bocu putem pljuvačke. Dijeljenje boce stoga također može biti problematično.

Ali šta je sa izdržljivošću? Teoretski, voda se smatra nekvarljivom jer se sastoji samo od vodika i kisika i ne sadrži tvari poput proteina ili šećera koje bi mogle fermentirati.

Međutim, kada se puni iz slavine, voda dolazi u kontakt sa klicama iz okoline. Međutim, faktori koji mogu povećati opterećenje klicama su svjetlost, toplina i hrana (npr. prljave boce ili čaše).

Kao i kod mineralne vode, rok vode iz slavine zavisi od pravilnog skladištenja. Ako vodu punite u čiste posude i ne izlažete je dugo sunčevoj svjetlosti tokom toplih dana, možete je mirno piti dugo vremena. Boce vode za višekratnu upotrebu treba redovno čistiti u mašini za pranje sudova, PET boce ne treba puniti više od jednom. Općenito, zdravstveni rizik od klica ili bakterija je prilično nizak za zdrave ljude, a najviše pati okus vode.

Prihvati notifikacije