Proces konzerviranja omogućava dugotrajnost namirnica, posebno onih koje su podložne kvarenju, a uz to prolaze i sterilizaciju koja eliminira potencijalne patogene. No, nisu sve konzerve jednako dobre važno je znati koje su zapravo kvalitetan izbor.
Prema riječima nutricionistice dr. Jess Cording, među konzerviranim namirnicama posebno se izdvajaju sardine.
One su ne samo povoljan izvor proteina, već i ekološki održiva opcija koja ne zahtijeva dodatnu termičku obradu. Osim sardina, i druge riblje konzerve mogu biti kvalitetan dodatak prehrani.
Zdrava ‘konzerva’
Jedna od glavnih prednosti konzerviranih sardina jest što sadrže vrlo niske razine žive u poređenju s nekim drugim vrstama ribe, što ih čini sigurnim izborom za redovitu konzumaciju.

Osim toga, bogate su proteinima, vitaminom D i omega-3 masnim kiselinama koje imaju snažan protuupalni učinak. Ako su konzervirane u maslinovom ulju, dodatno osiguravaju i zdrave mononezasićene masti koje povoljno djeluju na srce.
Stručnjaci preporučuju konzumaciju ribljih konzervi dva do tri puta sedmično, bilo kao dodatak tjestenini, u salatama ili kao samostalan obrok. Dakle, iako konzervirana hrana često nije prvi izbor kada se priča o zdravoj prehrani, sardine i druge riblje konzerve mogu biti iznimno korisne u balansiranoj prehrani.