Život

Lijepa vijest: U Kladnju 19 porodica dobilo krov nad glavom

Useljavanjem u novoizgrađene objekte u općini Kladanj, osigurana su stambena rješenja po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja za 19 porodica.

FOTO: MINISTARSTVO ZA LJUDSKA PRAVA I IZBJEGLICE BIH
FOTO: MINISTARSTVO ZA LJUDSKA PRAVA I IZBJEGLICE BIH

Od toga je njih devet u naselju Starić odnosno deset u naselju Stupari, gdje je danas održana svečana ceremonija uručenja ključeva. Svečanosti je prisustvovao i ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić.

Ukupna vrijednost podprojekata u općini Kladanj iznosila je oko 1.659.000 KM bez PDV-a, osiguranih donatorskim sredstvima iz Razvojne banke Vijeća Europe.

Zahvaljujući RSP projektu čija vrijednost u Bosni i Hercegovini iznosi 123 miliona KM, stambeno je osigurano oko 2.800 porodica što je ukupno oko 10.000 najugroženijih izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u Bosni i Hercegovini. Projekt je zatvoren 30. juna ove godine, a u Bosni i Hercegovini izgrađeno je 1.900 porodičnih kuća i 890 stanova u višestambenim zgradama.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku u provođenju programa, donatori RSP-a izdvojili su 287 miliona eura, od čega se 64,5 miliona eura odnosi na projekte u BiH. Evropska unija je najveći donator sa više od 80 posto učešća. Potom slijede Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska kao i nekoliko ostalih zemalja. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB) koja upravlja donatorskim fondom i pruža podršku partnerskim zemljama u provođenju programa i praćenju njegovog napretka, kao i u osiguravanju vidljivosti programa – saopćeno je iz Kabineta ministra.

Prihvati notifikacije