Život

Bosnainfo otkriva: Kad je najbolje vrijeme za kupovinu nekretnine, šta se više kupuje u BiH zemljište, kuća ili stan?

Nekretnine su uvijek popularne!

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Ilustracija

Posljednjih godina cijene vrtoglavo rastu na tržištu nekretnina Bosne i Hercegovine, tako da neko sa prosječnim primanjima ili mladi bračni parovi teško da mogu kupiti željeni stan u Sarajevu, a tek podići kredit, ali potražnje itekako ima.

Ko kupuje stanove u Sarajevu? Kakva je trenutna situacija na tržištu nekretnina, šta se traži, ali i koji je najbolji period za kupovinu nekretnina za Bosnainfo govorio je Spaho Ljajić, direktor i agent agencije za nekretnine Sigen X.

„Situacija je otprilike nepromjenljiva, još je manja ponuda nego potražnja. Malo se gradi ako govorimo konkretno o Sarajevu i konkretno o stanovima, nešto ima u najavi da će se graditi u Vogošći, ali ništa značajno što bi moglo promijeniti tržišne cijene i cijene na tržištu. Nešto je značajnija gradnja u Istočnom Sarajevu, tamo je nešto i povoljnije i otprilike to je to.

Naše analize pokazuju da u narednom periodu, nekih šest mjeseci sigurno neće doći do pada cijena nekretnina, iako u svijetu već ima određenih naznaka da su povećane kreditne stope i da je nešto manja potražnja za nekretninama u svijetu. Kod nas je to idalje prisutno, dijaspora, Sarajevo je doseljenički grad, sve više mladih kupuje stanove“, ističe Ljajić.

Pročitajte još

Spomenuo je i zanimljiv podatak da i neki Ukrajinci i Rusi koji su došli u našu zemlju traže stanove za rentanje.

„Potražnja za rentanjem stanova je nešto veća. Sarajevo je turistički grad, tako da je rentanje traženo i stan na dan, tako da je to podiglo cijene redovnom iznajmljivanju, tipa studenti, radnici, mladi bračni parovi i slično“, tvrdi Ljajić.

Na naše pitanje šta građani više traže stanove, kuće ili zemljište, Ljajić ističe kako su i dalje stanovi najtraženiji.

„ Potražnja je veća za stanovima, jer trend je takav, ako kupujete kuću ili zemljište jednostavno materijali su skupi da bi se nešto gradilo, čeka se dugo na dozvole, administracija je jako spora i jako dugo traje. Ljudi stanom sve završavaju, jednostavno oko kuće uvijek treba nešto raditi, uvijek se nešto dograđuje, pregrađuje i slično.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Lokacije koje su tražene su otprilike od centra grada do periferije, interesantnija je ta neka uža jezgra grada, a tamo su cijene kvadrata stana 6.000, 7.000 pa 8.000 KM, a sve ovisi od kvaliteta, gradnji, spratnosti, lokaciji i slično, a kako idete prema periferiji grada cijene padaju“, ističe Ljajić.

Kao pokazatelj koliki je značaj javnog prijevoza istakao je Vogošću za koju je naveo da su u njoj cijene nekretnine već porasle zbog same najave da će dobiti trolejbuski prijevoz, ali i Butmir, Hadžići zbog najave izgradnje tramvajske pruge. Dakle, sama najava je doprinijela poskupljenju.

Pročitajte još

„Moram istaći da je i Vogošća postigla cijenu kvadrata stana negdje oko 3.000 KM u novogradnji ili dobro adaptiran stan na dobroj lokaciji. Nešto veća je potražnja počela prema Hrasnici, Butmiru, Sokolović Koloniji od kako je najava tramvajske pruge“, naglašava Ljajić.

Koliko god da nam se čini kako je Sarajevo skupo ipak nismo najskuplji u regiji, čak smo i povoljniji u odnosu na druge gradove.

„Sarajevo je povoljnije u odnosu na regiju i odnosu na Beograd i Zagreb, čak i neka primorska mjesta da ne pominjem Dubrovnik ili recimo Istra je jako skupa, skupe su nekretnine i u Skoplju, Prištini u samom gradu, međutim cijene nekretnina bi mogle biti povoljnije samo da je gradnja intenzivnija“, kaže Ljajić za Bosnainfo.

Za naš portal naglasio je kako je i dalje Istočno Sarajevo daleko jeftinije kada je riječ o stanovima, nego ponuda u Federaciji.

Ako poredimo Sarajevo i Istočno Sarajevo, tamo cijena kvadrata stana u novogradnji košta od 2.500 KM do 3.000 KM, a kod nas u novogradnji i 5.000 KM, 6.000KM pa do 7.000 KM. Isti građevinski materijali se koriste, uglavnom su izvođači radova potpuno isti, pdv je isti, znači sve je potpuno isto samo što je ovdje veća zarada i veće tadžbine se plaćaju. I onda apsolutno tu je politika prisutna, jer bilo koji objekat koji želite da napravite odma ulazi politika, morate biti u nekoj stranci da bi mogli uopšte da gradite ili neko dobije nešto nenormalno da se gradi poput Tibre, to je urbicid“, stava je Ljajić.

Za kraj našeg razgovora pitali smo agenta za nekretnine svi oni koji planiraju kupovinu nekretnine koji je to period u godinu kada je najbolje kupovati, kada su cijene nešto povoljnije nego inače:

„Period za kupovinu koji nije dobar jeste ljetni period zbog dijaspore, jer je ona prisutna, oni sada kupuju i nemaju puno vremena i nije dobar period pred novogodišnje praznike isto zbog dijaspore kada oni imaju ferije, a dobar period za kupovinu nekretnine jeste poslije Nove godine, negdje od sredine januara, februar, tad je malo potražnja manja i tad treba kupiti, ko već planira“.

Prihvati notifikacije