Sarajevo

Pitamo Toplane u Sarajevu: Moraju li se radovi na održavanju mreže obavljati rano ujutro i isključivati grijanje u stanovima kad je najhladniji dio dana?

Juče ujutro mnogi stanovi u sarajevskom naselju Grbavica bili su hladni, bez grijanja.

FOTO: ILUSTRACIJA / BOBATOO.CO.UK
FOTO: ILUSTRACIJA / BOBATOO.CO.UK

Radi se o stanovima koji su na toplovodima gradskog, centralnog grijanja kojim upravlja Kantonalno preduzeće “Toplane”. Radilo se o radovima na održavanju distributivne mreže koji se svakodnevno najavljuju na web stranici ovog preduzeća.

Toplovod, distributivna mreža se, naravno, mora održavati. Pogotovo u naseljima u kojima su cijevi kojima se ta topla voda koje Toplane šalju iz kotlovnica ka stanovima postavljene prije 50-tak i više godina.

Pitanje je samo, moraju li se ti radovi obavljati od 6 ujutro do podneva, kako je najavljeno i pisalo na web stranici Toplana Sarajevo.

FOTO: JUČE SU STANOVI U VEĆEM DIJELU GRBAVICE BILI HLADNI/STARTBH
FOTO: JUČE SU STANOVI U VEĆEM DIJELU GRBAVICE BILI HLADNI/STARTBH

Jer, ako nije poznato, radi se o najhladnijem dijelu dana. Radni ljudi i građani zajedno sa svojom djecom i starijima rano ujutro se bude, spremaju za odlazak na posao u školu, doručkuju…, a to je u hladnim stanovima u aprilu koji nas je “obradovao” snijegom, na minus 3, 4 baš neugodno.

Zar se nije moglo, evo pitamo, to održavanje distributivne mreže promaknuti za, na primjer, dva, tri sata, od 8 ili 9 ujutro, kako bi se stanovi ipak zagrijali u rano jutro, a onda i ako se grijanje isključi zbog radova, ostane dovoljno toplo narednih sati dok ti radovi traju. I onda u 14, 15 sati, kada se mnogi vraćaju iz škola, i sa posla, ponovo počnu zagrijavati.

Ili možda postoji zakon po kojem se održavanje distributivne moraju obaviti u jutro, po najvećoj zimi i za radnike koji to rade, od 6 do 12?

Prihvati notifikacije