BiH

Dizdar: Projekti koji se realizuju u Goraždu su dug prema tom gradu

Pedeset porodica u Goraždu, koje su do sada boravile u kolektivnim i alternativnim smještajima, danas je dobilo ključeve novoizgrađenih stambenih jedinica, a ceremoniji uručenja ključeva prisustvovali su zvaničnici svih nivoa vlasti u BiH.

FOTO: FEDERALNO MINISTARSTVO RASELJENIH OSOBA I IZBJEGLICA
FOTO: FEDERALNO MINISTARSTVO RASELJENIH OSOBA I IZBJEGLICA

Dvije nove zgrade socijalnog stanovanja u naselju Rasadnik izgrađene su u okviru projekta CEB II “Zatvaranje kolektivnih i alternativnih centara putem javnih stambenih rješenja” čiji je implementator u Federaciji BiH Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Aktuelni ministar rasljenih osoba i zbjeglica FBiH Nerin Dizdar kazao je da su projekti koji se realizuju u Goraždu, dug prema tom gradu. Mi ne dolazimo ovdje zato što smo vam nešto dali ili pomogli, jer Goražde je grad koji je dao mnogo toga BiH i mi svi ovdje, imamo poseban dug prema Goraždu. Hvala što ste ovdje, što ste ostali i opstali i što radite i živite ovdje. Mi smo tu svakako uvijek da vas podržimo i želim posebno istaći angažaman vaše kantonalne vlasti i gradonačelnika Imamovića, koji je zaista puno toga uradio da se brojne prepreke koje smo imali u realizaciji ovog projekta, premoste. Znam da je Grad Goražde izdvojo dodatnih skoro 300.000 KM kako bi se riješio problem odvoda kanalizacije i to su stvari koje moramo istaći – kazao je ministar Dizdar.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u projektu CEB II ima ulogu Agencije za provođenje projekta po Međunarodnom sporazumu o kreditu između BiH i Razvojne banke Vijeća Europe. Drago mi je da sam danas ovdje i što mogu podijeliti s vama radost useljenja u nove domove. Pedeset porodica kojima je osiguran krov nad glavom dobilo je priliku za novi početak. Samim tim što odmah na početku dobijate kvalitetne uslove za život, znači mnogo, čekali ste dugo. Sa ostvaranjem prava na stanovanje biće lakše i pristupačinje za vas i vašu djecu, njihovo odrastanje i školovanje, a obaveza svih nas je da to osiguramo – kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović podsjetio je da je u okviru projekta CEB II na području Goražda do sada okončana izgradnja odnosno rekonstrukcija 116 stambenih jedinica. Možemo reći da smo uradili dobar posao ali to nismo završili dok god ijedna osoba ima status raseljene osobe ili izbjeglice i Grad Goražde će se uvijek truuiti da sve porodice budu adekvatno smještene, zajedno sa našim partnerima na kantonalnom, federalnom i državnom nivou. Uz ostale, imam ljudsku potrebu da se zahvalim i prošlom federalnom ministru Edinu Ramiću koji je uložio napore i stavio grad Goražde u prioritete – kazao je Imamović.

Jedan od korisnika, Zahid Kadrić, zahvalan je svima koji su pomogli da njegova porodica nakon 25 godina teškog života u kolektivnim centrima konačno dobije uslove za život dostojan čovjeka.

-Zahvaljujem se Federalnoj vladi i Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica, BPK-u i Gradu Goražde i svima uime ovog napaćenog naroda koji je do sada prošao golgote. Uz one tokom agresije, čini mi se da mi je teže bilo proteklih godina u kolektivnim centrima Podhranjen i Belvedere – kazao je Kadrić.

Tokom svečansoti u Goraždu naglašeno je da važnu tehničku pomoć za realizaciju ovog projekta pruža agencija CRS iz sredstava obezbjeđenih kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan.