Ljudi sol koriste hiljadama godina. U davna vremena njena je golema važnost bila i u tome što nije služila samo kao začin već i kao konzervans, što je čitavu historiju prije izuma frižidera othranilo brojne narode i čitave kulture. Tokom historije postojali su brojni trgovački “putevi soli” na kojima se odvijala i kulturna razmjena i odakle je počinjao ekonomski razvoj.
Sol ili natrijev hlorid i danas ima veliku primjenu u svakodnevnom životu, ali i industriji. U kulinarstvu sol je osnovni začin i sumnjamo da bi bilo gurmana da nije soli. Sol se, kao što smo spomenuli, koristila kao konzervans za hranu zahvaljujući tome što ima inhibira kvarenje i rast bakterija.
Izvan kuhinje sol ćemo najčešće vidjeti zimi na cestama, ali može nam olakšati svakodnevni život na još mnogo načina – od čišćenja mrlja i stakala do uklanjanja neugodnih mirisa iz cipela. No vratimo se mi u kuhinju – i ovdje sol ima još mnogih primjena… svidjet će vam se.
Produžuje rok trajanja mlijeku
Dodajte prstohvat soli u bocu ili tetrapak s mlijekom i protresite.
Smanjuje gorčinu kafe
Ako ste kupili kafu koja vam je pregorka, dodajte prstohvat soli u mljevenu kafu prije kuhanja i stvar će biti riješena.
Jaja se lakše gule
Tvrdo kuhana jaja lakše ćete oguliti ako u vodu u kojoj se kuhaju dodate kašičicu soli.
Otkriva pokvareno jaje
Stavite jaje u šoljicu vode s dvije kašičice soli. Dobro će jaje potonuti, a pokvareno plutati.
Čuva povrće i voće od oksidacije
Narezano voće i povrće, na primjer jabuke, kruške i krompir, stavite u hladnu blago posoljenu vodu i ono neće dobiti ružne smeđe fleke.
Brani sir od buđi
Sol upija tekućinu, pa će zbog toga odložiti nastajanje buđi na situ. Namočite papirnati ubrus u mješavinu 2 kašike soli i 3 šoljice vode i labavo ga omotajte oko sira.
Radi čuda pri hlađenju napitaka
Ako hladite pića u kanti vode s ledom – dodajte šaku soli i ubrzat ćete proces. I spasiti ljetnu zabavu.
Spašava bljutavi kuhani krompir
I ne samo da mu daje okus. Nakon kuhanja ocijedite krumpir, posolite i snažno protresite lonac. Sol će upiti dio vlage i krumpir će imati puno bolju teksturu.
Pomaže umutiti bjelanjke u snijeg
Mali prstohvat soli napravit će veliku razliku i bjelanjci će se puno prije stisnuti u snijeg.
Dezinfikuje dasku za rezanje
I plastičnu i drvenu. Izribajte daske solju kada ih perete i budite sigurni da se na njima ne razvija život. Ovaj će vam trik dobro dići na kampiranju ili roštilju, a ako stavite i malo limuna, možete zauvijek zaboraviti hemijska sredstava za pranje.