Život

Ovo je uzrast u kojem djeca najviše uče

Prvih sedam godina života su nam najvažnije.

FOTO: ILUSTRACIJA/MOJDOKTOR.BA
FOTO: ILUSTRACIJA/MOJDOKTOR.BA

Šta nam se dešava i zašto baš u ovom periodu?

Naučnici to zovu “faza preuzimanja “. Od posljednje trećine trudnoće, pa sve do 7. godine, naša podloga je takoreći programirana. Pokreću se naša lična uvjerenja i rezultirajuće prilike i ograničenja u našoj budućnosti. Osim toga, naš mozak se razvija ili bolje rečeno, dalje se razvija.

Težina rođenja utječe na veličinu mozga

“U prvih sedam godina djeca su poput uređaja za snimanje koji uvijek radi. Sve što vide i čuju snimaju nefiltrirano u nesvjesno”, objašnjava poznati razvojni biolog Bruce Lipton u objavi na Instagramu.

Usidrite dobru osnovu

Roditelji mogu steći dobru, sigurnu osnovu za svoju djecu. Budući da se naš mozak može trenirati, to je moguće prema neuroplastičnosti. Iz tih razloga, ovo su najvažnije godine života i dobar uticaj roditelja je tu još važniji. Stvaraju se milioni neuronskih veza i mozak se razvija izuzetno brzim tempom. Stvaraju se veze koje su povezane s kasnijim učenjem, općim ponašanjem i suočavanjem s emocijama. Naprimjer, iskustva u ovim godinama života, dobra i loša, utječu na strukturu našeg mozga tijekom cijelog života.

Dakle, kako iskustva u ovim ranim godinama utiču na nas?

Djeca uče kako komunicirati i živjeti s drugima, izražavati osjećaje i rješavati probleme isključivo imitacijom i iskustvom. Imati dobrog uzora u djetinjstvu je vjerovatno najveća zahvalnost kasnije u životu, jer puno podrške i dobrih iskustava – a prije svega dobar porodični život – imaju ogroman utjecaj na naš društveni i emocionalni razvoj.

Budući da djeca u ovim godinama uče slušajući i govoreći, prednost je odrastati u višejezičnom okruženju jer sve aktivno pamtimo. To nam olakšava kasnije, kako akademski tako i profesionalno. Ovome se dodaje i činjenica da djeca lako upijaju nove jezične obrasce i ne osjećaju se prisiljenim. Ovo eliminiše pritisak „da se nešto mora učiniti“, što je propast mnogih u školama. Riječ se filtrira pozitivno ili negativno na osnovu vanjskih reakcija. Reč “mama” je, naprimjer, pohranjena pozitivno jer je to obično prva riječ djeteta i roditelji su očigledno veoma sretni.

Mnogi pedagozi pokazuju da se u prvih sedam godina života ova mreža u mozgu koja je odgovorna za jezik može koristiti i za sve druge jezike koji nisu maternji. Nažalost, ova sposobnost se gubi sa starenjem i nova mreža se mora stvarati iznova. Ali djeca u ovom periodu lako i brzo uče motoričke vještine. Trčanje, hodanje, skakanje i svakodnevni pokreti su brzi i laki.

Prihvati notifikacije