IT

Znate li koliko obavijesti tinejdžeri dnevno dobivaju na telefone?

Za potvrdu kako su mladi (a i mnogi stariji) zaluđeni telefonima i da ih rijetko ispuštaju iz ruku nije potrebna nikakva naučna studija, no istraživanja nam mogu pomoći da saznamo o kako je velikom problemu riječ i kakve bi mogle biti posljedice na tinejdžere.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Njihovi telefoni stalno zvone ili vibriraju. Konstantno ih netko zove, primaju poruke, obavijesti s društvenih mreža i slično, a pored toliko distrakcija, pitanje je kako i mogu raditi druge stvari, posvetiti se školi i učenju.

A prema nedavnim rezultatima istraživanja Common Sense Medie, broj obavijesti koje tinejdžeri dobivaju tijekom dana je nevjerojatno velik. U onim radikalnim slučajevima ta brojka može iznositi do čak 5 hiljada tokom 24 sata. U većini slučajeva brojke ipak nisu takve, no prilično su zabrinjavajuće. Naime, polovica mladih između 11 i 17 godina dnevno prima najmanje 237 obavijesti na svoj telefon. U najvećem broju slučajeva obavijesti dolaze od prijatelja s društvenih mreža i četvrtinu njih dobivaju tijekom nastave, a oko pet posto njih tijekom noći.

Za potrebe studija više od 200 mladih na svoje je telefone preuzelo posebnu aplikaciju koja je pratila njihovo korištenje telefona – kada i koje aplikacije koriste te obavijesti koje primaju. Među inim, u istraživanju su praćene obavijesti koje korisnici dobivaju s TikToka, Snapchata, Facebooka, Instagrama i Discorda.

Osnivač i izvršni direktor Common Sense Medije Jim Steyer komentirao je kako su tinejdžeri izloženi “konstantnom zujanju” telefona. Od kada otvore oči, prije nego odu u kupaonicu, uzimaju telefone u ruke te su tijekom cijelog dana konstantno forsirani odgovarati na poruke prijatelja na Snapchatu ili TikToku ili drugim platformama, rekao je Steyer dodavši kako je to dominantan faktor u njihovim životima.

Ipak, pokazalo se da, kako djeca odrastaju, da im takav stil života više toliko ne odgovara i ometa ih u svakodnevnim obvezama pa s vremenom sve više njih koristi opciju “do not disturb” na svojim uređajima.

Skoro svi, odnosno njih 97 posto telefone je koristilo prije škole pri čemu ih je većina koristila za kontaktiranje roditelja, dok bi se neki uz telefone “odmorili” između školskih obveza.

Ne osuđujte djecu, pričajte s njima

U ovom izvještaju spominju se i savjeti za roditelje oko načina na koji bi trebali komunicirati sa svojom djecom oko ovog problema. Oni ih ne bi trebali osuđivati zbog toga jer je to danas jednostavno svijet u kojem žive, već bi roditelji s njima trebali pričati, pokazati interes za njihova iskustva s telefonima te im objasniti da se roditeljima mogu povjeriti oko svega, bez straha da će im oni uzeti telefone.

Naglašava se kako i sami roditelji često provode puno vremena s mobitelima u rukama, često i sami koristeći iste aplikacije kao i njihova djeca. Upravo bi tu činjenicu trebali iskoristiti za razmjenu iskustava, ali i eksperimentiranje u načinu na koji se koriste telefoni te vidjeti kako bi takve promjene mogle djelovati na raspoloženje, koncentraciju i spavanje.

Također, spominje se i uporaba alata za kontrolu vremena koje dijete provodi online. Oni zahtijevaju značajnu uključenost roditelja, a pokazalo se kako nisu uvijek najučinkovitiji. Takvi alati roditeljima neće pomoći da shvate kako se njihovo dijete zaista osjeća i što proživljava na mreži. Zato je od velike važnosti razgovarati sa svojom djecom kako bi shvatili kako oni razmišljaju i kakva su njihova iskustva korištenja interneta.

Izvor: NY Post 

Prihvati notifikacije