Magazin

Četiri pravila roštiljanja za ukusno i sočno meso

U nastavku su četiri pravila kojih biste se trebali držati u pripremi roštilja.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Očistite rešetku kako treba!

Osim zbog zdravstvenih razloga, ovo je važno i zbog okusa i sprječavanja lijepljenja hrane za roštilj. Zato, pobrinite se da roštilj uvijek temeljito očistite nakon svakog korištenja kako biste izbjegli skorene ostatke hrane.

Hladan roštilj je najveći neprijatelj

Uvijek provjerite je li roštilj dovoljno zagrijan. Ako je tako, meso će izvana biti lijepo zapečeno, a iznutra sočno. Spriječit ćete i lijepljenje hrane.

Nauljite rešetke ili namažite lojem

Nauljite rešetke roštilja ili premažite lojem. To će spriječiti da se nemasno meso i povrće ne zalijepi. Stavite malo ulja na papirnati ubrus pa razmažite ili hvataljkama utrljajte loj na rešetke roštilja. Izbjegavajte ulje u spreju ako ga inače koristite jer je ovdje to opasno.

Ostavite meso na miru!

Ne premještajte hranu i ne otvarajte poklopac na roštilju ako koristite onaj s poklopcem. Većinu namirnica potrebno je samo jednom okrenuti tokom pečenja, a premještanje hrane samo usporava proces i hladi meso. Pokušavajte se suzdržati i ne bosti meso viljuškama i sličnim kuhinjskim priborom jer će izaći sok.