Magazin

Stručnjaci otkrivaju zašto nikada ne bismo smjeli preskakati doručak i zašto se to posebno odnosi na žene

Iako često možemo čuti da je doručak najvažniji obrok u danu, još uvijek postoje mnogi ljudi koji ga preskaču.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Kako objašnjava nutricionistica Jess Hillard, to je jedna od najvećih pogrešaka, naročito ako nastojimo smršati.

”Doručak se s pravom smatra najvažnijim obrokom u danu, a njegovom konzumacijom zapravo prekidamo post koji se dogodio preko noći. Vaše tijelo nije jelo onoliko sati koliko smo spavali, a prekid posta omogućuje tijelu da se ponovno probudi, ima goriva za nadolazeći dan, osjeća se energično i omogućava nam da obavljamo sve aktivnosti koje nas čekaju tog dana”, objašnjava nutricionistica.

Isto tako, naglašava da doručak predstavlja čak 25 posto naših dnevnih hranjivih tvari. “Ako ne doručkujemo, propuštamo unos velikog dijela važnih vitamina i minerala, i to već u prvom dijelu dana.”

Posebno za žene, preskakanje doručka zapravo može biti štetno za ciljeve mršanja. Kako savjetuje Willard, doručak je uglavnom najbolje jesti unutar sat vremena nakon buđenja, ako je moguće, jer to sprječava nagli porast šećera u krvi kasnije tokom dana.

”Naime, taj porast šećera u krvi može dovesti do nepotrebnog stresa za tijelo i dovesti do loših prehrambenih izbora”, upozorava.

Jedenje doručka ima još nekoliko prednosti za naše zdravlje, a to podrazumijeva bolje raspoloženje i produktivnost, više energije, brže sagorijevanje kalorija i skidanje kilograma, ali i bolje cjelokupno zdravlje. Naime, istraživanja su pokazala da “preskakanje doručka potencijalno može imati negativan učinak na ženske hormone.